Miten tekijänoikeuden suoja-aika määritellään, jos tekijästä ei tiedetä nimeä enempää?

Miten tekijänoikeuden suoja-aika määritellään, jos tekijästä ei tiedetä nimeä enempää?

Omistan antikvariaatista hankitun vanhan pukuompelu-aiheisen oppikirjan vuodelta 1912 ja mietin, että moni pukuhistoriasta kiinnostunut saattaisi mielellään lukea sitä, jos kirjan tai sen osia julkaisisi netissä. Tekijöiden nimet ovat tiedossa, mutta kirjan kustantajallakaan ei ollut tietoa heidän kuolinvuosistaan, kun sitä kyselin. Onko moiseen opukseen mahdollista pyytää mitään kautta julkaisulupaa? Tiedän, että tuntemattomien tekijöiden tapauksessa suoja-aika on 70 vuotta kirjan julkaisusta, mutta tässä tapauksessa nimet ovat selvillä, mutta tekijöistä ei ole juuri mitään muuta tietoa, kuin että he ovat opettaneet käsitöitä Helsinkiläisessä ammattikoulussa viime vuosisadan alussa. Onko tällaisesta olemassa mitään säädöstä tai lakia?

Vastaus
16.12.201913:34
87080
24

Linkissä on hyvin samantapainen tapaus. Sinun kirjasi kirjoittajat ovat hyvinkin voineet elää esim 60-luvulle asti,jolloin suoja-aika olisi vielä voimassa. Lupa pitää siis saada tekijänoikeudenhaltijalta, eikö kustantaja tiedä sitä?

Sitaattioikeudella voit julkaista pieniä otteita kirjasta vaikkapa netissä.

Jos haluat etsiä kirjoittajat (tai heidän kuolinaikansa), niin koulun arkistoista varmaan löytyy tietoa ja sitten sukututkimuskanavia käyttäen eteenpäin.

Kommentit (0)

Vastauksesi