Miten tehdään oikeaoppinen katolilainen ristinmerkki itselle?

Miten tehdään oikeaoppinen katolilainen ristinmerkki itselle?

Miten tehdään oikeaoppinen katolilainen ristinmerkki itselle? Tarina kertoo että käsi kulkee että hattu suorassa, vetskari kiinni, nenäliina vasemmassa rintamuksessa ja viimeksi että lompakko on tallessa. Vai muistanko tarinan oikein. Kysymys: miksi roomalaiskatolinen ristinmerkki tehdään juuri kuin se tehdään?

Vastaus

Roomalaiskatolinen ristinmerkki itselle tehdään oikealla kädellä siten, että ensin kosketetaan otsaa, siten rintaa ja olkapäitä vasemmalta alottaen. Läntisessä käytännössä sormien asentoon ei ole kiinnitetty sellaista vertauskuvallista merkitystä kuin itäisessä kirkossa. Yleensä roomalaiskatoliset pitävät kaikkia sormia yhdessä.
Tämän ns. suuren ristinmerkin rinnalla on myös olemassa pieni ristinmerkki, jossa peukalolla muodostetaan risti otsaan, suulle ja rinnalle.
Selitystä sille, miksi merkki tehdään vasemmalta oikealle (ortodoksisessa kirkossa oikealta vasemmalle), en ole löytänyt.
Tukholman roomalaiskatolisen hiippakunnan rukouskirja antaa ristinmerkin käytölle seuraavan selityksen:
"Ristinmerkki on muistutus kasteestamme kolmiyhteisen Jumalan nimeen, tunnustautuminen Kristuksen ristiin, rukous hänen varjeluksensa saamiseksi, ja ilmaus tahdostamme palvella häntä ymmärryksellämme ja tunteellamme, sielullamme ja ruumiillamme."

Ristinmerkki on käytetty jo 100-luvun lopulla. Kirkkoisä Tertullianus (kuoli noin v. 230) kirjoitti: "Jokaisella askeleella, tullessamme ja lähtiessämme, pukeutuessamme, peseytyessämme, syödessämme, sytyttäessämme lyhdyn, käydessämme nukkumaan, istuutuessamme ja kaikissa toimissamme me kristityt teemme otsallemme ristinmerkin." Ja Kyrillos Jerusalemilainen (kuoli v. 386): "Älkäämme hävetkö tunnustaa ristiinnaulittua, sinetöikäämme sormillamme luottavaisesti otsamme, merkitkäämme ristillä kaikki, leipä, jonka syömme, malja, josta juomme. Tehkäämme ristinmerkki tullessamme ja mennessämme, ennen nukkumaan menoa, vuoteelle laskeutuessamme ja siltä noustessamme, käydessämme ja levätessämme."

Gschwind, Ludwig
Die heilige Messe : Symbole, Farben, Handlungen. - Sankt Ulrich, 1997.

Kommentit (0)

Vastauksesi