Miten tapahtuu sitruunan ja appelsiinin kuoren peseminen oikein jotta saan...

Miten tapahtuu sitruunan ja appelsiinin kuoren peseminen oikein jotta saan...

Miten tapahtuu sitruunan ja appelsiinin kuoren peseminen oikein jotta saan kaikki säilöntäaineet pois ja voin käyttää niitä esim kakkujen maustamiseen?

Terveisin taasen uusi uusiavuton

Vastaus

Elintarvikeviraston Torjunta-ainejäämät-oppaassa http://www.palvelu.fi/evi/files/55_519_334.pdf kerrotaan seuraavaa hedelmien pesemisen vaikutuksesta torjunta-ainejäämiin:
”Hedelmien ja vihannesten torjunta-ainejäämiä voi jossain määrin vähentää pesemällä ja kuorimalla. Huolellinen pesu lämpimällä vedellä poistaa noin 30 % omenan ja viinirypäleiden torjunta-ainejäämistä. Kuoriminen on tehokas tapa – esimerkiksi päärynän ja omenan jäämistä yli 90 % poistuu kuoren mukana. Kädet on hyvä pestä hedelmien kuorimisen jälkeen.”

Sitrushedelmien kuorien käyttämisestä mainitaan samaisessa oppaassa tämä:
¨Sitrushedelmien kuoria käytetään kotitalouksissa mm. simaan, marmeladiin ja kakkuihin. Tämä on turvallista, koska suuri osa kuorissa olevista torjunta-aineista hajoaa kuumennettaessa haitattomiksi yhdisteiksi. Lisäksi näitä ruokia syödään vuositasolla vain pieniä määriä.”

Itse olen pessyt sitrushedelmien kuoret harjaamalla niitä huolellisesti ja pitkään lämpimän juoksevan veden alla. Ilmeisesti pesusta huolimatta torjunta-aineita jää kuoriin, mutta sellaisia määriä, että satunnainen sitrushedelmien kuorien käyttö ei aiheuta ongelmia varsinkin kun suuri osa aineista hajoaa kuumennettaessa haitattomiksi.

Jos haluat täysin torjunta-aineettomia sitrushedelmiä, hanki ne kaupan luomuhedelmäosastolta.

Kommentit (0)

Vastauksesi