Miten taipuu rengasvalmistaja Nokian (on perusmuoto)?

Miten taipuu rengasvalmistaja Nokian (on perusmuoto)?

Vastaus
02.12.201914:35
19034
13

Rengasvalmistaja ei ole "Nokian" vaan "Nokian Renkaat". Taivutus on siis tyyliin Nokian Renkaiden, Nokian Renkailla, jne. Ja samalla tavalla taipuu Nokian Jalkineet.

Syy tähän nimeämistapaan on se, että Nokian kumitehdas, joka siis sijaitsee Nokialla, oli aikanaan osa Nokia-konsernia. Kun tehdas irrotettiin konsernista, uusi yritys joutui sopimaan emä-Nokian kanssa järjestelystä, jolla varmistettiin että kumitehtaan tuotteita, markkinointia jne, ei sotkettaisi Nokia-nimiseen yhtiöön joka valmistaa puhelinkeskuksia ja puhelimia. Kumitehtaalta siis kiellettiin nimen Nokia käyttö pelkältään, ja annettiin lupa käyttää nimeä "Nokian" etuliitteenä jollekin tarkennukselle kuten Renkaat ja Jalkineet.

Tämä toimii hyvin myös englanniksi, koska enlganninkielisessä tekstissä "Nokian" tarkoittaa suomeksi nokialaista, jolloin ulkomaalaisille voidaan kertoa tuote on valmistettu tehtaalla joka sijaitsee Nokialla, siis nokialaisella tehtaalla.

Kommentit (2)
Nokian Renkaiden valmistamien renkaiden merkki on käsittääkseni Nokian. Se voisi ehkä ... Nokian Renkaiden valmistamien renkaiden merkki on käsittääkseni Nokian. Se voisi ehkä taipua samoin, kuin vaikkapa naisen nimi Vivian.
2.12.2019 15:42 Leo Salminen 4467
Olen nähnyt sisäisen tiedotteen jonka Nokian johto antoi työntekijöille tästä asiast... Olen nähnyt sisäisen tiedotteen jonka Nokian johto antoi työntekijöille tästä asiasta, joten tiedän mistä on kyse, vaikka siitä onkin jo aikaa. Kumitehdas on käyttänyt Nokia-logoa jo ennen kuin siitä tuli osa Nokia-konsernia, mutta kun se erkaantui, se ei enää saanut oikeutta käyttää Nokia-nimeä muussa merkityksessä kuin kaupungin nimenä.
2.12.2019 17:04 Telttu Ella 19034

Vastauksesi