Miten syyshortensia voi koskaan kasvaa isoksi puuksi, kun se käsketään aina leikata ihan lyhyeksi?

Miten syyshortensia voi koskaan kasvaa isoksi puuksi, kun se käsketään aina leikata ihan lyhyeksi?

Vastaus

Syyshortensia (Hydrangea paniculata ’Grandiflora’ ) ei ole puu, vaan melko kookkaaksi kasvava pensas. Jos sen leikkaa joka vuosi voimakkaasti, se ei tietenkään pääse koskaan kasvamaan täyteen kokoonsa. Kannattaakin siis miettiä, millaista pensasta siitä haluaa kasvattaa, jotta voi valita oikean leikkaustavan. Hyvät leikkausohjeet erilaisine vaihtoehtoineen löydät puutarha.netistä. Kopioin ne tähän:

"Hortensioita voi leikata ainakin kolmella eri tavalla. Voimakas leikkaus (vain pari silmua jätetään uuteen kasvuun) tuottaa isoimmat kukinnot, mutta niistä tulee usein liian painavat hortensian melko hennoille versoille. Raskaat kukinnot kaatuvat helposti maahan ja likaantuvat. Voimakkaasti leikkaamalla pensaat kasvavat reilun metrin korkuisiksi viiden vuoden aikana.

Keskivoimakas leikkaus, jossa versot lyhennetään noin puoleen, sopii useimmille hortensioille. Kevyt leikkaus (kuihtuneiden kukintojen leikkaus) jättää kukinnot pieniksi ja keveiksi, mutta aikaistaa kukinnan alkamista ja antaa pensaiden kasvaa täyteen mittaansa (lähemmäs 3 metriä!). Paras leikkausvoimakkuus riippuu lajikkeesta sekä sen kasvuolosuhteista. Sovita siis leikkausvoimakkuus oman yksilösi tarpeita ja omia halujasi vastaavaksi." (http://puutarha.net/artikkelit/8231/hortensia_hydrangea.htm)

Suomalainen taimi.fi -sivustolla puolestaan todetaan:

"Vuosittainen leikkaus keväällä tekee kukinnasta runsaan ja kukinnoista suuria. Koska hortensiat versovat niukasti vanhasta puusta, niitä ei pitäisi leikata alas kovin usein." (http://suomalainentaimi.fi/syyshortensia-grandiflora)

Kommentit (0)

Vastauksesi