Miten suuri rikollisuus on Suomessa?

Miten suuri rikollisuus on Suomessa?

Miten suuri rikollisuus on Suomessa? Monet sanovat että Suomessa on todella pieni rikollisuus, mutta olen useasta paikasta lukenut että Suomessa on aika korkea rikollisuus. Paljon Suomen rikollisuus on verrattuna esim. Yhdysvaltoihin? Tai vaikka Saksaan? Onko maiden välillä eroa rikosten ilmoittamisessa? Paljon Suomessa tehdään tappoja suhteessa väkilukuun?

Vastaus

Aluksi varoituksen sana. Kansainväliset vertailut tilastotasolla ovat aina tulkinnanvaraisia. Virhelähteitä ja eroja on maiden lainsäädännössä, oikeuskäytännössä, ihmisten alttiudessa ilmoittaa poliisille rikoksista jne. Tästä ei ole eikä voikaan olla tarkkaa tietoa, kuinka suuri osa todellisista rikoksista jää tilastojen ulkopuolelle.

Aloitetaan sitten helpommasta päästä. Murhat ja tapot ovat sellaisia rikoksia jotka yleensä tulevat ilmi ja tilastoidaan. Niissä Suomi sijoittuu väkilukuun suhteutettuna huomattavasti yli Saksan mutta reilusti alle USA:n.

Yhdessä lähteessä kaikki rikokset huomioon ottavan tilaston mukaan Suomi näyttää aika ikävältä paikalta. Sitä voisi tulkita myös niin, että Suomessa ilmoittamiskynnys on kovin matala, mutta olisiko se turhan omahyväistä? Toisessa lähteessä Suomi ei ole päässyt/joutunut kymmenen pahimman maan listalle.

Lähteet:
http://www.nationmaster.com/graph/cri_mur_percap-crime-murders-per-capita
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_intentional_homicide_rate
http://www.nationmaster.com/graph/cri_tot_cri_percap-crime-total-crimes-...
http://www.mapsofworld.com/world-top-ten/countries-with-highest-reported...

Kommentit (0)

Vastauksesi