Miten Suomen laki suhtautuu Kickstarter-projekteihin?

Miten Suomen laki suhtautuu Kickstarter-projekteihin?

Kuvitellaan tilanne, jossa haluaisimme kerätä lahjoituksia matkailuprojektiin. Kulkisimme projektin merkeissä maailmalla, ja raportoisimme reissumme tapahtumista verkkosivulla. Kyseessä olisi siis ei-kaupallinen projekti.

Voiko tällaiseen projektiin kerätä lahjoituksia internetissä kickstarter-tyyppisesti yksityishenkilöiltä? Ovatko tulot tällöin verotettavaa tuloja? Projektin taustalla ei olisi yhdistystä tai yritystä, vaan yksityishenkilöt.

Vastaus
07.03.201312:10
90004
104

(Pitääköhän minunkin laittaa alkuun disclaimer, että vastaajalla ei ole lakialan koulutusta... Ei kyllä tosin monen muunkaan alan, joihin olen vastannut :) )

Tällä hetkellä poliisihallinto on sitä mieltä, että Suomen laki ei salli yksityishenkilön keräävän vastikkeettomia lahjoituksia, vaan rahankeräykseen tarvitaan lupa viranomaisilta ja käytännössä vain yleishyödylliseen tarkoitukseen rahaa keräävä rekisteröity yhdistys voi sellaisen saada.

Varmaankaan tuota nettivulla raportointia ei hyväksytä "vastikkeeksi".

Poliisihallinon tulkintaa Kickstarter-rahoituksesta ei ole testattu oikeusmenettelyssä, mutta ellette halua pitkää ja kallista oikeuskäsittelyä (korkeimpaan oikeuteen asti), niin ei ehkä kannata kokeilla. 

Kickstarterissa tarvitsisitte myös mukaan henkilön, jolla on Jenkeissä tai UK:ssa oleva osoite ja pankkitili.

PS: Miksi kutsutte ei-kaupalliseksi semmoista touhua jossa tarjotaan rahaa vastaan palvelua? Kyllä se aika kaupalliselta kuulostaa...

Kommentit (0)

Vastauksesi