Miten Suomen eduskuntapuolueet suhtautuvat sukupuolineutraaliin avioliittoon ja...

Miten Suomen eduskuntapuolueet suhtautuvat sukupuolineutraaliin avioliittoon ja...

Miten Suomen eduskuntapuolueet suhtautuvat sukupuolineutraaliin avioliittoon ja homoseksuaaleihin yleensä?

Vastaus

Vastaan tässä vain kysymyksen ensimmäiseen osaan, koska  eduskuntapuolueiden ohjelmissa ei ole mitään erillisiä lauseita homoseksuaaleista. Kaikki ovat tervetulleita puoluetoimintaan mukaan.

Helmikuussa 2012 eduskuntaan jätettiin lakialoite, jossa ehdotetaan avioliittolain muuttamista sukupuolineutraaliksi. Lakialoitteen allekirjoitti 76 kansanedustajaa, allekirjoittajien joukossa oli kaikkien muiden eduskuntapuolueiden paitsi kristillisdemokraattien edustajia. Kristillisdemokraattinen puolue on tiukasti vastustanut avioliiton muuttamista sukupuolineutraaliksi. Puolueen perhepoliittiseen ohjelmaan on kirjattu, että miehen ja naisen kumppanuudelle perustuva avioliitto on parisuhteena paras ja myös paras kasvupaikka lapselle. Puolueen vaatimuksesta avioliittolain muuttamista sukupuolineutraaliksi ei myöskään kirjattu nykyisen hallituksen ohjelmaan.

Muut viisi nykyistä hallituspuoluetta suhtautuvat myönteisesti avioliittolain muuttamiseen. Kaikkein aktiivisimmin asian puolesta ovat toimineet vihreät. Vaatimus sukupuolineutraalista avioliitosta on puolueen yhdenvertaisuusohjelmassa. Vasemmistoliitto sisällytti vaatimuksen viime eduskuntavaalien vaaliohjelmaan. Avioliittolain muuttaminen sukupuolineutraaliksi on myös Kansallisen kokoomuksen tavoitelistalla. Vuoden 2010 puoluekokous hyväksyi asiasta tehdyt ehdotukset. Myöhemmin syksyllä puheenjohtaja Jyrki Katainen tosin sanoi, että kysymys on puolueelle omantunnon asia, joten puolueen kansanedustajilla on vapaat kädet äänestää asiasta, jos se joskus tulee äänestykseen. Kun lakialoite avioliittolain muuttamiseksi jätettiin helmikuussa 2012, kokoomuslainen Alexander Stubb oli sen ensimmäinen allekirjoittaja. Myös SDP puolueena kannattaa asiaa. Puoluekokous hyväksyi asiaa koskevan aloitteen kesällä 2012. Ruotsalainen kansanpuoluekin kannattaa lainmuutosta, mutta hivenen varautuneemmin kuin muut hallituspuolueet. Se hyväksyi viime vuoden puoluekokouksessaan kannan, jonka mukaan myös samaa sukupuolta olevat parit voidaan vihkiä siviiliavioliittoon, mutta korosti kirkon oikeutta päättää kirkollisesta vihkimyksestä. 

Nykyiset oppositiopuolueet suhtautuvat sukupuolineutraaliin avioliittolakiin hallituspuolueita nihkeämmin. Perussuomalaisilla ei ole asiasta ohjelmaa tai puoluekokouspäätöstä. Kysyttäessä se on kuitenkin vastustanut avioliittolain muuttamista sukupuolineutraaliksi, vaikka muutama sen yksittäinen kansanedustaja lakia on kannattanutkin. Puheenjohtaja Timo Soini kuuluu sukupuolineutraalin avioliittolain vastustajiin. Suomen keskustan viime kesän puoluekokouksessa todettiin, että kysymys sukupuolineutraalista avioliitosta jakaa puolueen jäsenistöä ja siksi kysymys on keskustalaisille päättäjille omantunnon kysymys. Puolue ei tässä asiassa ohjeista edustajiaan äänestysten varalta.

Lähteitä: http://www.kotimaa24.fi/uutiset/politiikka/1391-keskusta-ei-sukupuolineu... http://www.vihreat.fi/files/liitto/yhdenvertaisuusohjelma2010.pdf http://www.kristillisdemokraatit.fi/KD/www/fi/liitetiedostot/ohjelmat/Pe... http://www.sdp.fi/fi/component/content/article/62-sdp/tutustu/arvot/poli... http://aloitteet.sdp.fi/2012/04/20/valtion-lopetettava-pariskuntien-eria... http://www.hs.fi/politiikka/Rkp+sallisi+siviilivihkimisen+samaa+sukupuol... http://sfp.fi/Site/Widget/Editor/100/files/Partidagen2012/Motioner%2018-... http://www.keskusta.fi/loader.aspx?id=1a5062b6-b95e-4457-8d70-18808c8ab34e http://www.vasemmisto.fi/politiikka/ohjelmat/1467.html

Kommentit (0)

Vastauksesi