Miten suhtautua vanhoihin lauluihin, jotka ovat nykyään poliittisesti epäkorrekteja?

Miten suhtautua vanhoihin lauluihin, jotka ovat nykyään poliittisesti epäkorrekteja?

Katselin Santanan Oye como va -biisin sanoja ja äkkäsin, että laulaja laulaa "mulattinaiselle" puhutellen häntä mulatiksi. Konteksti on neutraalin hellä tai jopa kutsuva: tules tyttö kuuntelemaan miten mun rytmit menee. Pienenä soitin Debussyn Pientä neekeripoikaa. Hauska ja leikkisä kappale. Koulussa 1980-luvulla laulettiin Balladia villistä lännestä ja Hottentottilaulua. Ihan noin vain. Nykyään kaikki tuo tuntuu aika pöyristyttävältä. Miten biisien nimet voi edes sanoa ääneen? Agatha Christien 10 pientä neekeripoikaakin oli muutettu muotoon Eikä yksikään pelastunut. Voiko vanhoja lauluja laulaa yhä "viattomasti" vai onko niissä aina rasistinen sävy?

Vastaus

Kyllä mielestäni laulujen laulaminen epäkorrekteilla sanoituksilla tuntuu nykyään uskaliaalta, koska sanat yksinkertaisesti ovat vanhentuneet käytöstä ja saaneet negatiivisen sisällön muuttuneessa kontekstissa.

Joissakin tapauksissa laulujen sanoituksia tai esim. epäsopivana pidettyä kirjan nimeä on voitu modernisoida nykykieltä vastaavaksi. Agatha Christien dekkarin uusiin painoksiin nimi on vaihdettu. Nykyään mainitsemasi kirja tunnetaan nimellä "Eikä yksikään pelastunut".

Itse en ainakaan laulaisi kappaleita vanhoilla sanoilla julkisesti, vaikka tekstien syntyajankohtana sanoituksia ei pidetty rasistisina tai loukkaavina. "Viattomasti" sanoituksiin ei voi enää mielestäni suhtautua, koska elämme muuttuneessa kieliympäristössä. Hottentotti-laulun loukkavuudesta ks. vanha Kysy.fi-vastaus.

Satu Tervonen tutki Suomen kielen pro gradu -työssääm etnisten nimitysten herättämiä mielikuvia. Kielelliseksi ratkaisuksi tekijä tarjoaa voimakkaiden ilmausten korvaamista neutraalimmilla sekä affektiivista kielioppia. Parempi kyky tunnistaa erilaisia sivumerkityksiä hillitsisi syrjivää sana- ja puhevapauden väärinkäyttöä ja lisäisi siten myönteistä sosiaalista kontrollia. 

 

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi