Miten Star Wars- elokuvista tuttua Sabacc-peliä pelataan? Mitkä ovat tämän...

Miten Star Wars- elokuvista tuttua Sabacc-peliä pelataan? Mitkä ovat tämän...

Miten Star Wars- elokuvista tuttua Sabacc-peliä pelataan? Mitkä ovat tämän pelin säännöt? Muistuttaako se mitään "oikeaa" peliä?

Vastaus

Sabacc-korttipeli muistuttaa tavallista korttipeliä. Pelikortit ovat pieniä sähkölaitteita, joissa korttien arvot saattavat vaihtua sattumanvaraisesti. Tässä mielessä se on täysin ainutlaatuinen peli.

Pelin säännöt pääpiirteittäin:

Pelaajien määrä on tyypillisesti 4-6 (harvemmin yli kahdeksan). Pelissä käytetään 76 kortin pakkaa (60 neljään maahan jaettua numerokorttia sekä kahdeksan erikoiskorttia kahtena kappaleena). Jokaiselle pelaajalle jaetaan käsi (kahdesta viiteen korttia; korttien määrä riippuu pelipöydän säännöistä). Kortit itsessään ovat pieniä sähkölaitteita, joissa on näyttöpaneeli toisella puolella. Näyttöpaneelissa näkyvät kortit voidaan vaihtaa peliä pyörittävän tietokoneen toimesta, tai kun pelaajalla on mahdollisuus vaihtaa korttia. Tällä tavoin pelaaja voi saada uusia kortteja pakkaan koskematta.

Sähköiset pelikorttien vaihtumismahdollisuus tekee sabacc-pelistä ainutlaatuisen. Pelissä olevien korttien arvot saattavat nimittäin vaihtua sattumanvaraisesti ja ilman varoitusta (jopa pelin lopussa, juuri ennen kuin kortit näytetään tai pisteet lasketaan). Yleensä kortit vaihtuvat ainoastaan kerran yhden käden aikana, mutta useampikin kerta on mahdollista. Normaalissa sabacc-pelissä on mahdollisuus lukita korttien arvo. Ammattipeleissä tai virallisissa pelipaikoissa pelipöytään luodaan eräänlainen häiriökenttä, jonka alle pelaajat voivat työntää pelikorttinsa kuva alaspäin. Kentän alla olevat kortit eivät voi vaihtua sattumanvaraisesti. Amatööri- tai yksityispeleissä, missä tällaista pelipöytää ei ole käytössä, yksittäiset kortit voidaan lukita joko kortissa olevalla erityisellä painikkeella, tai sitten asettamalla pienen ’häiriösirun’ kortin päälle (mikä simuloi häiriökentän efektiä). Eräissä sääntöversioissa kortit satunnaistetaan ainoastaan kun pelaaja haluaa, esim. painamalla kortissa olevaa painiketta.

Peli muistuttaa tietyssä mielessä pokeria (pistelaskua lukuun ottamatta): pelaajille jaetaan alussa pelikortit, jonka jälkeen asetataan panokset (jokaisessa jaossa sekä tavalliseen pottiin että erityiseen sabacc-pottiin). Pelaajat voivat kierroksen aikana ottaa uuden kortin, vaihtaa kortin, tai pitää käden sellaisenaan. Kierroksan aikana voi myös korottaa panosta. Myös bluffaaminen kuuluu peliin olennaisesti. Yleensä pottia kasvatetaan neljän ensimmäisen kierroksen ajan, jonka jälkeen pelaajilla on mahdollisuus katsoa kortit. Käsien pistemäärät lasketaan tässä vaiheessa yhteen. Paras käsi (Idiot’s Array) on käsi missä on kortit 0 (yksi erikoiskorteista), 2 ja 3. (=023). Toiseksi paras käsi (Pure sabacc) on käsi missä korttien yhteenlaskettu määrä on joko 23 tai -23 (erikoiskortit ovat yleensä negatiivisia). Jos kenelläkään ei ole edellä mainittuja käsiä, pelin voittaa käsi jonka yhteenlaskettu arvo on lähimpänä 23:ea. Mikäli käden arvo on yli 23, alle -23, tai tasan nolla, pelaaja joutuu maksamaan ylimääräisen summan pottiin. Voittaja saa kierroksen potin itselleen. Mikäli pelaaja voittaa edellä mainituilla erikoiskäsillä, peli päättyy virallisesti, ja pelaaja saa myös sabacc-potin itselleen.

Sabacc-peliä voidaan pelata useilla erilaisilla sääntövaihtoehdoilla, niin turnauksissa kuin yksityispeleissäkin. Ammattipeleissä on yleensä jakaja, joka jakaa pelikortit ja valvoo pelin kulkua. Peliä pelataan usein korkeilla panoksilla. Kuuluisin sabacc-peli taitaa olla Pilvikaupungin sabacc-turnauksen peli, missä Han Solo voitti Millennium Falcon –aluksensa Lando Carlissianilta.

Lähteet ja lisätietoa:
http://starwars.wikia.com/wiki/Sabacc
http://www.pagat.com/invented/sabacc.html

Kommentit (0)

Vastauksesi