Miten Simo Salminen osasi jo vuonna 1969 laulaa onnibussista?

Miten Simo Salminen osasi jo vuonna 1969 laulaa onnibussista?

Simo Salmisen laulussa Suurena miehenä sanotaan yhdessä vaiheessa: "Pienenä poikana onnibussi lähti..." Laulu on tehty jo vuonna 1969, mutta onnibus-yhtiö perustettiin internetin mukaan vasta vuonna 2011. Oliko vuonna 1969 olemassa toinen onnibussi vai mitä laulussa tarkoitetaan? En usko, että Simo Salminen osasi ennustaa noin hyvin kolmenkymmenen vuoden päähän uudesta bussiyrityksestä.

3 vastausta

Oikeastaan onnibussi-sana on vanhaa perua ja laulun sanoittajalle Jukka Virtaselle 1960-luvulla hyvinkin tuttu. Linja-autoillahan tunnetaan kansankielinen nimitys onnikka. Onnikka on johdos kyseisen kulkuneuvon vanhan omnibussi-nimityksen alkuosasta. Sanan vartalossa suomen kielelle vieras -mn-yhtymä on korvattu geminaatalla -nn. Sana on tullut käyttöön 1900-luvun alkupuolella, mutta se on aina ollut tyypillisesti arkisen puhekielen sana, joka vain poikkeustapauksissa on päässyt kirjakieleen.

Halpaliikennöinnin maassamme aloittanut OnniBus, sen kilpailijana eräässä vaiheessa toiminut OnniExpress, tai vaikka tilausajoja tekevä Oulun Onnikkamatkat Oy lienevät kaikki tätä omnibus-onnikka -johdosta käyttäen syntyneitä yritysnimiä. 

Kommentit (0)
16.10.201819:56
21587
24

Täydennystä:

Linja-autoa ei alun perin Suomessa kutsuttu nimellä omnibussi vaan omnibus. Jälkimmäinenhän on "puhdasta latinaa": kantana omnis  'kaikki' ja siitä suunnilleen suomen allatiivia vastaava latinan datiivi omnibus  'kaikille'. Kulkuneuvo oli siis "kaikille tarkoitettu", ja sellaisenaan nimi kuvastaa vanhan sääty-yhteiskunnan säätyläisiä ja ns. yhteistä kansaa erottaneiden raja-aitojen madaltumista. Vielä 1900-luvun alussa  kirjastokin saattoi olla jaettu "sivistyneelle luokalle" tarkoitettuun kaupunginkirjastoon ja "rahvaan" kansankirjastoon.

Kun Suomen ensimmäinen linja-auto alkoi toukokuussa 1906 liikennöidä Turussa Linnankadulla, sitä kutsuttiin nimenomaan nimellä automobiiliomnibus, siis vapaasti käännettynä "itseliikkuva, kaikille tarkoitettu" kulkuneuvo. Tuo keltaiseksi maalattu automobiiliomnibus, jossa oli 16 nahalla päällystettyä istuinpaikkaa ja 4 seisomapaikkaa takasillalla, jäi varhaiseksi kokeiluksi, sillä sen ajelut lopetettiin kannattamattomana jo saman vuoden syksyllä.

Nykysuomen sanakirja mainitsee kyllä molemmat muodot omnibus ja omnibussi,  mutta huomauttaa, että nominatiivimuotona käytetään tavallisesti edellistä ja muut sijat muodostetaan jälkimmäisestä.

 

 

Kommentit (0)
23.01.201910:51
21587
9

Lisättäköön vielä, että Suomen ensimmäiset "omnibussit" eivät olleet autoja. Kolme liikealalla toiminutta miestä perusti marraskuussa 1887 Helsingin Omnibusosakeyhtiön. Omnibusseiksi kutsuttiin tässä vaiheessa hevosten vetämiä suuripyöräisiä vankkureita. Sellaiset alkoivat liikennöidä 14.3.1888 Töölön ja Kaivopuiston väliä. Liikenne käynnistyi kolmella vaunulla. Tuota maaliskuun 14. päivää on tapana pitää Helsingin joukkoliikenteen alkuna. Vuonna 1890 Omnibusyhtiö aloitti sitten kaupungilta luvan saatuaan hevosraitiotieliikenteen kiskoilla. Sähköraitiotieliikenteeseen pääkaupungissa siirryttiin vuonna 1900.

 

Tapio Tolmunen: Viisi minuuttia seuraavaan lähtöön. HSL-alueen joukkoliikenteen historia. HSL 2016.

Kommentit (0)

Vastauksesi