Miten sämpylöista saisi tehtyä kuohkeita ja ilmavia, kuten kaupan sämpylät...

Miten sämpylöista saisi tehtyä kuohkeita ja ilmavia, kuten kaupan sämpylät...

2 vastausta

Kotona leivotuista sämpylöistä saa kuohkeita käyttämällä taikinassa riittävän määrän hiivaa, vaivaamalla taikinaan kunnon sitkon, antamalla taikinan kohota riittävästi (vähintään kaksinkertaiseksi) ennen leipomista ja uudestaan leipomisen jälkeen ennen paistamista, sekä paistamalla sämpylät tarpeeksi kuumassa uunissa.

Paras sitko tulee vehnäjauhoista. Ohra-, ruis ja kaurajauhoilla on huono sitko, joten pelkästään niitä käyttämällä leivonnaisista ei tule kuohkeita. Löysähköstä takinasta leivotuista sämpylöistä tulee yleensä kuohkeampia kuin "tiukemmasta" taikinasta leivotuista.

Leipäteollisuudessa voidaan käyttää erilaisia apuaineita (esim. emulgointiaineet) taikinan kuohkeuttamiseksi.

Lähteet:

Leipätiedotus http://www.leipatiedotus.fi/

Kodin Kuvalehti (artikkeli) http://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/ruoka/193/vinkkeja_jauhojen_valin...

Myllyn Paras http://www.myllynparas.fi -> Kuluttajat -> Kuluttajaneuvonta -> Leivät ja sämpylät

Kommentit (0)
29.08.201409:15
126
124

hej

 

Jos teet vaaleata leipää olisi hyvä sekoittaa jauhoihin 1-2 rkl ohratärkkelystä,perunajouhoja tai vehnä tärkkelystä

mutta taikinan vaivaaminen ja huolellinen kohotus ovat tärkeitä.Taikina tulisi aina jättää löysäksi ja itse saan tehtyä

ohut rapea kuori ja sisältä kuohkean pehmeä .Itse en käytä laisinkaan hiivavehnäjauhoja vaan sekoitan anni helena jauhoja,puolikarkeita jauhoja.ja karkeita jauhoja ja ohra jauhoja  keskenään .käytän aina tuore hiivaa(joka on pehmeä ja venyvää eli varmasti tuoretta hiivaa) Halkeileva ja kova hiiva on jo ns: vanhentunutta/kuivunutta.ja itse valmistamaani hiivaa sekä teen ensin aina esitaikinan

jonka annan ensin kohota kuplivaksi. jonne sitten lisään jauho sekoitukseni.Suolan lisään vasta kun taikina on kohonnut ja kaadan leivonta alustalle jossa pyrin työstämään taikinaa mahdollisimman hellä kätisesti. Kokeilemalla olen onnistunut saamaan

yhtä hyvää patonkia kuin kaupassa.Pullan teen samalla menetelmällä.... Hiivan määrä on suomen resepteissä aivan liian suuri.Kohoaa kaikki tekemäni taikinat pienemällä hiiva määrällä.

Paistamisessa tulisi muistaa että ei saa olla liian kauan uunissa kuivuvat helposti. Tumma leipä teen 250 c ja noin 25-35 minuuttia ,vaalea leipää ten 300c 5min jonka jälkeen lasken lämmön 200c ja ala lämpö 5min.pullan leivon 225c 8-10min ja pitko 180-200c(riippuu pitkon paksuudesta) 15-20min. Auttoiko tämä sinua?

Kommentit (0)

Vastauksesi