miten saisin digikuvilleni "vesileiman" väärinkäyttöjen estämiseksi?kiitos...

miten saisin digikuvilleni "vesileiman" väärinkäyttöjen estämiseksi?kiitos...

miten saisin digikuvilleni "vesileiman" väärinkäyttöjen estämiseksi?
kiitos vastauksesta jo etukäteen

Vastaus

Digikuvan vesileima voi olla näkyvä tai näkymätön. Kuvankäsittelyohjelmalla voi lisätä näkyvän vesileiman, mikä yleensä tarkoittaa, että kuvaan lisätään copyright-symboli ja kuvaajan nimi useimmiten läpinäkyvällä tekstillä kuvan päälle. Tähän on netissä useita ohjeita, kun laittaa hakusanoiksi kuvankäsittelyohjelman nimen sekä "watermark" tai "vesileima", kts. esim.:
http://www.fotoride.com/watermark/vesileima.htm
http://www.photoshopsupport.com/photoshop-blog/09/cs4-03/create-action-w...

Kuvaan voi liittää myös näkymättömän vesileiman, jos huolettaa se, että jonkun onnistuu pyyhkiä näkyvä leima kuvasta pois. Erilaisten digikuvien suojaustapojen eduista ja haitoista on mm. tällainen vertailuluettelo netissä: http://watermarker.com/how-to-ptotect-digital-images.aspx. Näkymättömän vesileiman käyttö voi kuitenkin olla hieman hankalampaa ainakin aluksi. Esimerkiksi Photoshopia käytettäessä omat tiedot on lähetettävä ensin Digimarc Corporationille, joka ylläpitää valokuvien tietokantaa. Tämän jälkeen kuviin voi asettaa tekijätietojen lisäksi myös käyttörajoitteita. Vesileiman lisäämisestä Photoshop CS3:een ja CS4:ään on Adobella tällaiset ohjeet:
http://help.adobe.com/fi_FI/Photoshop/10.0/help.html?content=WSfd1234e1c...
http://help.adobe.com/fi_FI/Photoshop/11.0/WSfd1234e1c4b69f30ea53e410010...

On myös olemassa ohjelmia pelkästään vesileiman tekoon, mutta useimmissa niissä näyttäisi olevan mahdollisuus vain näkyvän vesileiman tekoon. Ensiksi siis pitäisi pohtia, minkälaisia vesileimoja kuvillensa haluaa. Vesileimatekniikkojen kehitystä ja alan uutisia voi seurata esimerkiksi Digital Watermarking Alliancen verkkosivuilta:
http://www.digitalwatermarkingalliance.org/

Kommentit (0)

Vastauksesi