Miten saan kahvitahran pois puuvillaisesta kudotusta matosta?

Miten saan kahvitahran pois puuvillaisesta kudotusta matosta?

Hei, Miten saan kahvitahran pois puuvillaisesta kudotusta matosta? Maton kude on valkeaa puuvillaa ja loimi mustaa puuvillaa.

Vastaus

Keinoja kahvitahran poistamiseen matosta on useita. Aluksi on tärkeää saada mahdollisimman paljon nestettä pois matosta. Tässä ovat suola ja perunajauho hyviksi avuiksi. Tuore tahra voidaan myös vain kastella joko kylmällä vedellä tai kivennäisvedellä ja painella sitten kuivaksi.

Alkukäsittelyn jälkeen mattoon voidaan suihkuttaa mattospraytä. Mattosprayn asemesta tahraan voi hangata partavaahtoa (minkä jälkeen tahra-alue huuhdellaan kylmällä vedellä tai kivennäisvedellä ja painellaan kuivaksi) tai levittää booraksista ja vedestä tehtyä tahnaa (tahnan annetaan kuivua, sitten se imuroidaan pois ja lopuksi tahra-alue huuhdellaan ja kuivataan edellä mainittuun tapaan) tai painella tahraa alkoholi-väkiviinaetikkaliuoksella.

Mikäli tahra ei näillä käsittelyillä lähde, tahraa painellaan miedosti valkaisevalla aineella, esimerkiksi valkoviinietikalla. Aineen annetaan vaikuttaa hetken, jonka jälkeen tahra painellaan kuivaksi. Lopuksi tahra-alue vielä kastellaan ja kuivataan painelemalla. Maton materiaali ja väritys tietysti vaikuttavat puhdistukseen. Koska matossasi on musta loimi, miedostikin valkaisevia aineita kannattaa käyttää erittäin varoen.

Lisää tietoa saat kirjoista:
Friedman Virgia M., Tahrat. Esiintyminen ja poisto, WSOY 2003
Yunkers, Nina, Perheen suuri niksikirja, Karisto 1999

Kirjojen saatavuustiedot näet seuraavasta linkistä.

http://www.helmet.fi/search*fin?/tTahrat+/ttahrat/1%2C4%2C5%2CB/frameset...

Myös Martoilta saa vinkkejä kahvitahrojen poistoon, vaikkei siellä varsinaisesti mattoja mainitakaan.
http://www.martat.fi/neuvonta/kodinhoito/pyykki_puhtaaksi/tahranpoisto/

Kommentit (0)

Vastauksesi