Miten rintarangan/niskan hermopinteitä voi vapauttaa (fysioterapia)?

Miten rintarangan/niskan hermopinteitä voi vapauttaa (fysioterapia)?

Miten rintarangan/niskan hermopinteitä voi vapauttaa (fysioterapia)? Jos siis alaselästä lähtee pinteet roikkumalla jalat koukussa, niin entäs rintarangasta? Onko hermopinteen vapauttaminen sama asia, kuin hermon mobilisointi (mm. käsi koukussa pään sivulla, ranne koukussa)? Jos kipu ei säteile, onko pinteet silti otettava vakavasti? Kiitos vastauksista!

Vastaus

Rintarangan hermopinteitä voidaan vapauttaa venyttelyllä tai ympäröiviä lihaksia rentouttamalla. Mobilisaatio tarkoittaa liikkuvaksi tekemistä, liikkuvuuden edistämistä. Hermoa ei sinänsä mobilisoida, mutta hermoa ympäröiviä lihaksia kylläkin. Usein rasituksen vähentäminen riittää helpottamaan oireita.

Hermon mobilisoinnissa kuvailemallasi tavalla hermon verenkiertoa elvytetään, mikä yleensä auttaa kipuun. Rintarangan ja kaularangan vetohoitoa on vaikeampi tehdä itse. Hoitolaitoksessa tehdään kaularangan vetoa käsin (asiakas selinmakuulla). Rintarankaan voi tehdä vetohoitoa niin, että asiakas on selinmakuulla, kainaloiden alta laitetaan remmi ja tehdään kevyttä vetoa. Jos ei säteilykipua ole, tilanne ei ole yleensä huolestuttava. Fysioterapiassa myös rangan mobilisointi (eli jäykkyyden poistaminen rangasta) yleensä auttaa hermoperäiseen kipuun.

Selvennän vielä, mitä hermopinne tarkoittaa.

"Hermon pinne (entrapment) tarkoittaa hermon puristustilaa, joka aiheuttaa hermon toiminnan häiriön. Häiriö johtuu paineen aiheuttamasta hermon verenkierron huonontumisesta. Pinneoireet voivat kehittyä vähitellen tai äkillisesti. Puristus on yleensä hermon ulkoisen tekijän aiheuttama, mutta voi aiheutua myös hermon sisältä."

http://www.kuntovayla.com/32

"Syy on ulkopuolelta hermoon kohdistuva puristus. Se voi aiheutua potilaan omista, hermoa ympäröivistä kudoksista tai kokonaan kehon ulkopuolisesta kompressiosta. Pinnevauriolle altistavat polyneuropatioitakin aiheuttavat sairaudet ja häiriöt, kuten diabetes, runsas alkoholin, uni- tai rauhoittavien lääkkeiden kertakäyttö ja harvinaisempina raskaus, akromegalia ja joskus myös tuumorit. Useimmiten pinnetilat kehittyvät hitaasti hermoa puristavan prosessin vähitellen kehittyessä.

Yleisimmin vaurioituvat yläraajassa n. medianus, n. ulnaris tai n. radialis ja alaraajassa n. cutaneus lateralis, n. peroneus communis ja n. tibialis."

http://therapiafennica.fi/wiki/index.php?title=%C3%84%C3%A4reishermosto-...

Artikkeleita
http://fi.wikipedia.org/wiki/Hermopinne
http://www.vitality.fi/fi/kiropraktiikka/miksi/hermopinne.html

Kommentit (0)

Vastauksesi