Miten pitäisi suhtautua kissamme "saaliiseen"?

Miten pitäisi suhtautua kissamme "saaliiseen"?

Miten pitäisi suhtautua kissamme "saaliiseen"? Lähes joka päivä kotiin tullessa on eteisen lattialla yksi tai kaksi lapsemme pehmolelua. Useimmin 10 cm mittaisia harmaita pehmeitä koalakarhun pentuja, joskus pieni valkoinen enkelinalle. Tämä ei ole suuri ongelma. Lelut kannetaan takaisin laatikkoon. Mutta mietin vain olisiko kissa mielissään, jos sitä kehuisi metsästysonnesta. Jotenkin asiasta saa käsityksen, että se tuo saaliinsa nimenomaan näytille, mutta toisaalta sillä voi olla vain tällainen tapa. Eli kysymys: Tykkäisikö kissa kehuista vai kannattaako viedä vain lelut paikalleen ja antaa sen jatkaa leikkiä?

Vastaus

Todella mielenkiintoista, että sisäkissa tuo tällaisia saaliita - ensimmäinen kerta kun siitä kuulen. Täytyy sanoa, että lelut ovat miellyttävämpiä kuin ne hiiret ja rotat, joita maalaiskissamme toivat sulan maan aikaan portaille harva se yö. Kesävieraatkin oppivat hyvin pian luomaan silmäyksen kynnysmattoon, ennen kuin astuivat sille paljaalla jalalla.

Siitä, miksi kissat tuovat saaliinsa kotiin, on useita teorioita. Kissanne tuomat lelut voivat olla ruokaa, joka on tuotu "omalle porukalle". Kissa on tietysti mielissään, kun tuomisiin kiinnitetään huomiota ja kissaa kehutaan.

Voi olla myös niin, että kissanne pitää teitä poikasina, jotka pitäisi opettaa metsästämään. Ulkona elävillä kissoilla kuollut ruoka on ensimmäinen oppitunti. Seuraavaksi käsitellään elävää ravintoa, joka on opittava tappamaan. Maalaiskissat tekevät juuri näin: kesämökkiläinen heräsi aamuyöstä siihen, että kissanluukku kävi, ja kohta huoneeseen levisi paha haju vikisevästä pikkueläimestä, jonka karkumatka suuntautui kaapin taakse.

Myös jälkimäisessä tapauksessa kissanne mielestä on hyvä, jos saaliiseen kiinnitetään huomiota. Mikäli haluatte osoittaa edistyvänne metsästystaidoissa, leluja siirrellään ja vähän heitelläänkin kädellä. Silloin asiat ovat kissan mielestä niin kuin pitää, ja se on tyytyväinen.

Huomio ja kehut ovat siis paikallaan, kun kissanne on tuonut leluja eteiseen. Käyttäytymiskuvio on silloin tavallaan luonnonmukainen.

Lähteet:
David Taylor, Kissojen maailma (WSOY 2002)
Artikkeli "Why Does My Cat Bring Home Her Prey?" http://searchwarp.com/swa43603.htm

Kommentit (0)

Vastauksesi