Miten pienituloinen selviää omakotitalon huoltokustannuksista?

Miten pienituloinen selviää omakotitalon huoltokustannuksista?

Kysymykseni on varmasti vaikea, mutta en oikein löydä vastausta muualtakaan. Äiskä asuu yksin maaseudulla kaksikerroksisessa puutalossa. Tontti on iso. Puutalossa on paljon huollettavaa: Nuohooja, paska-kuski, roskakuski käyvät säännöllisesti. Lisäksi on kiinteistövero, autovero ja mitähän muuta? Maalämpö on mutta onhan sähkölasku kuitenkin. Talon kunnossapito maksaa sekin paljon: Ulkoverhoilun huolto, ikkunat, wc-tilat, viemärit, sauna ja kylpyhuone...jne. Lisäksi kodinkoneiden, auton tai muu taloudessa tapahtuva äkillinen rikkkoutuminen vaativat nopeasti käytössä olevaa selvää rahaa. Onneksi tuo mummu ei syö paljoa,,,. Hänen tulonsa ovat n. 1000 euroa kuussa. Sanokaa miten hänen elämisensä ja asumisensa on mahdollista? Tiedän että Suomessa elää monta muutakin eläkeläistä/vanhusta omakotitalossa ilman mitään tukia ja aivan samoissa olosuhteissa mutta miten se on mahdollista? Luulen että tämä kysymys kiinnostaa muitakin palstalaisia.

7 vastausta

Kuten toteat, monilla on varmaan sama ongelma. Omakotiasumisen kustannuksethan kasaantuvat usein rakennusvaiheeseen ja talon vanhentuessa korjaus- ja perusparannuskustannuksiin. Talon kunnossapitoon auttaa jonkin verran kotitalousvähennys, mutta sehän ei auta elämisen arkisiin kustannuksiin, joita omakotitalossa riittää. Kannattaa selvittää Kelasta olisiko äidillänne oikeus asumistukeen tai muihin etuisuuksiin.

Kommentit (0)
15.05.201418:30
66763
76

Joissakin tapauksissa on mahdollista ottaa ns. käänteinen asuntolaina, eli asunto myydään pankille, mutta jatketaan siinä asumista niin kauan kuin halutaan/pystytään. Pankki maksaa asuntoa pikkuhiljaa ja lopulta omistaa sen. Tosin vasta uutisoitiin, että varsinkin maalla omakotitalojen arvo on monesti 0, kukaan ei niitä halua ostaa eikä niitä vastaan saa edes lainaa.  Niin on ehkä tässäkin tapauksessa, riippuen sijainnista ja tontista. Ja omakotitaloa varten käänteistä asuntolainaa ei taida pankit antaa.

Joutaisiko se auto myydä pois? Sen vakuutus-, huolto-, korjaus-, rengas- jne kuluilla ajelee jo aika paljon taksilla. Vielä voi kysäistä kunnalta taksiseteleitä avuksi.

Kommentit (0)
16.05.201421:32
1840
55

Korjaus: Piti sanomani että kuolinpesä, EI perikunta...joutuu maksamaan nykyasetusten muikaiset jätevesi-systeemit.

Kommentit (0)
15.05.201417:52
4443
54

Monilla pienituloisilla omakotiasujilla ainoa selviytymiskeino taitaa olla se, että maksetaan ne pakolliset maksut, mutta luovutaan kaikista sellaisista kunnostustoimista, jotka joutuisi teettämään ulkopuolisella ja toivotaan, että talo kestää yhtä kauan, kuin asukkaansakin.

 

Kommentit (0)
16.05.201421:28
1840
44

 Kiitoksia, hyvät vastaajat!    Niin... äiti asuu paikkakunnalla , jossa linja-auto liikenne on melko tehokkaasti lakkautettu.  Sen takia (vanha) auto on tarpeen.

 Hän yrittää silti autoilla mahdollisimman vähän. Mitä meihin perillisiin tulee, olemme köyhiä ja osa meistä elää alle minimitulon. Lisäksi olemme köpelökopria, emme osaa edes remontoida apuna. Mitä äidin ruokaan tulee, hän saa eräästä kaupasta roskiin meneviä ruokia joita syö. Oma kasvimaa, marjapensaat, marjastus ja sienestys ovat selviö.

 Vastaukset olivat  oikein hyviä ja   realistisia. Kuitenkin pitää muistaa että vaikka nimim. Vanha Tilaaja tiesi hyvin omakotitalon vuosikustannukset, täytyy muistaa että asukas maksaa lisäksi myös terveydenhoidostaan, puhelinlaskustaan ja puhtaudestaan. Tietysti em. kustannukset eivät ole omakotítalon kustannuksia, mutta muuten melko pakollisia.  Lisäksi  nyt tulleet uudet jätevesi-määräykset, jotka tulevat koskemaan perikuntaa. 

 Tietysti Suomessa on muitakin pienituloisia mummoja ja ukkeja, jotka yrittävät sinnitellä omassa talossaan. Ihmettelen miten he pärjäävät.

 

 

Kommentit (0)
15.05.201418:18
23032
43

Liikuntakykyiset mummut ehkä käyvät sienestämässä ja marjastamassa, ehkä omalta tontiltakin tulee toisilla jotain marjapuskista, jotta olisi edes hiukan ruoka-apua. Liikuntakyvyttömät ehkä saavat kunnan sosiaalilautakunnan kautta tukea ateriapalveluihin? Voisitko auttaa häntä tekemällä vaikkapa perunamaan, josta saattaa olla syötävää aika mukavasti, jos säät sallivat, eikä kerran tehdystä pottumaasta ole niin hirveästi vaivaa, varsinkaan jos joku vähän ojentaisi auttavaa kättä kitkentään. Paljonhan on tosiaan kiinni siitä, onko asukas liikuntakykyinen vai onko pyörätuoli ainoa ajopeli kotosalla.

Rippusten halkomiselta tuntuu, mutta useimmissa kunnissa voi sopia roskiksen tyhjentämisestä tavallista harvemmin, jos on yksin taloa asuva henkilö eikä roskaa synny niin paljon että sitä kannattaisi normaalivälein hakea. Tämäkin keino on ehkä jo käytetty.

Jotkut mummut, joilla kädet vielä pelaa, kutovat sukkia tai tekevät muita käsitöitä ja myyvät niitä. Vaikeasti hankittuja pennosia nekin, ja yleensä tarvikkeet on ensin hankittava itse.

Useimmilla asiat lienevät se, mitä Matti tuossa yläpuolella toteaa. Ikävää! Voimia ja kaikkea hyvää äidillesi.

Kommentit (0)
16.05.201413:41
1806
43

Seuraavassa erään suuressa kaupungissa sijaitsevan tuttuakin tutumman talon asumiskuluja viimeksi kuluneelta vuodelta.
Rakennusvuosi 1978, maalämpöön siirrytty 8 vuotta sitten ja asukkaina on enää kaksi vanhaa varista. Lämmitettäviä neliömetrejä on 210.

Kiinteistövero                              620 €
Jätehuolto                                   120 "
Nuohous                                       50 "
Lämmityssähkö                           780 "
Muu sähkönkulutus                     620 "
Vesi ja jätevesimaksut                380 "
Pikkuremontit, pihanhoito ym.     500 "  (Uudet ikkunat ja ulko-ovet sekä vesikate kerran vuosien mittaan).

Vuodessa                                  3070 €
Kuukaudessa                              256 "

Yllä siis todellisia kuluja eikä arveluja. 
Rohkenen kuitenkin arvella, että kysyjän äidillä vastaavat kulut ovat lähempänä 200 kuin 256 euroa.

Väittäisin, että tässä tapauksessa ne asumisen kulut velattomassa talossa ovat kysyjän äidillä se pienin murhe toimeentulon suhteen. Esimerkiksi tuhannen euron kuukausituloilla elävällä ei kerta kaikkiaan olisi varaa auton pitämiseen.
Myös voisi kysyä, että eikö se "talon kunnossapito, ulkoverhoilun huolto, WC-tilat ym."  ole myös tulevien perillistenkin asia?
 

 

 

 

 

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi