Miten perintötekijä, eli DNA muunnetaan tietokoneelle dataksi?

Miten perintötekijä, eli DNA muunnetaan tietokoneelle dataksi?

2 vastausta

DNA on itsessään informaatiota ihmisen perimästä. Geneettinen tieto on tallennettuna solun DNA:han emästen järjestykseen.

Jotta tästä tulisi tietokoneelta saatavissa olevaa dataa, tulee DNA-informaatio muuttaa konekielelle, että tietokoneen suoritin ymmärtäisi sitä. Periaatteessa tietokone ymmärtää vain ykkösiä ja nollia, joista informaatioyksiköt, bitit koostuvat. Binäärikieli on komentoja ja käskyjä tietokoneelle. Niiden avulla viesti muuttuu ihmiselle ymmärrettäväksi.

Kommentit (0)
22.03.201816:17
45186
31

DNA-laboratorioon lähetetty sylki- tai poskiepiteelinäyte (tai rikostutkimuksissa vaikkapa verinäyte tai hius) laitetaan tutkimuslaitteeseen, joka erottaa DNA:n ja pätkii sen pieniin palasiin ja sen jälkeen laitteen mikromatriisit pystyvät lajittemaan pätkät niin, että saadaan selville mikä neljästä mahdollisesta nukleoidista (A, G, C, T) on missäkin kohtaa. Eli laitteen mekaniikan (mikromatriisi) ja ohjelmiston (lajittelun tulkinta) yhteistyöllä syntyy digitaalinen informaatio näytteestä. Sitten taas muilla ohjelmistoilla voidaan tulkita mitä se data tarkoittaa, esim silmän väriä tai haploryhmää. Tai verrata toisen näytteen dataan.

Oheisella videolla kuvaus prosessista.

Kommentit (0)

Vastauksesi