Miten paljon Suomen evankelis-luterilaisista kirkoista löytyy ei-perinteisiä alttaritauluja ?

Miten paljon Suomen evankelis-luterilaisista kirkoista löytyy ei-perinteisiä alttaritauluja ?

Vierailu Tampereen tuomiokirkossa sai minut miettimään, miten paljon Suomen kirkoissa mahtaa olla ns ei-perinteisiä alttaritauluja. Sellaisia alttaritauluja, missä Jeesus ei ole ristillä, ylösnousemassa, ehtoolisella tai opetuslastensa kanssa tai missä ei ole lainkaan kristillisiä symboleita (Jeesus, Jumala). Mutta mitkä kuitenkin olisivat maalauksia, mielellään ei-abstrakteja. Ja mitkä olisivat valoisia ja toivekkaita kuten Tampereen tuomiokirkon alttaritaulu.

3 vastausta

Suomen kirkkojen alttaritauluista löytyy tietoja. Esimerkiksi Juha Vartiaisen Suuri alttaritaulukirja (2012) sisältää kuvan ja tietoja 350 suomalaisen kirkon alttaritaulusta. Kirja näyttävät puuttuvan kaikkein suurimmat kirkot, kuten Helsingin, Tampereen ja Turun tuomiokirkot. Myös Suomen kirkot -sivustolta löytyy paljon tietoa myös alttaritauluista.

Kommentit (0)
07.01.201917:51
13436
4

Lieksan kirkko (Pietilät, 1982) on ainakin erilainen - siinä ei ole varsinaisesti alttaritaulua, vaan sillä kohdalla on ikkuna, josta näkyy maisema kirkon ulkopuolella. Tosin ikkunassa on ristin muotoinen keskustakuvio.

Kommentit (0)
07.01.201917:57
13436
3

Toinen erikoinen on Kampin kappeli Helsingin entisen linja-autoaseman reunalla. Se puusta tehty, ison saavin näköinen laitos. Sehän ei ole varsinaisesti kirkko, vaan hiljentymispaikka, jossa ei ole varsinaisia minkään uskonnon tunnusmerkkejä. Penkit on,  samoin eräänlainen puhujan paikka ja kynttilänjalka.

Kommentit (0)

Vastauksesi