Miten paljon normaalissa voissa on laktoosia?

Miten paljon normaalissa voissa on laktoosia?

Miten paljon normaalissa voissa on laktoosia? Laktoosittomaksikin ilmoitettua voitakin kun myydään... Kerran ostin laktoosittomiksi mainostettuja kotileipomossa tuotettuja peruna(karjalan)piirakoita laktoosi-intolerantikolle, joka ei siedä laktoosia todellakaan yhtään, ja vasta myöhemmin huomasin että valmistusaineisiin oli listattu voita vaikkei piirakoissa maitoa ollutkaan. Vieras ei valittanut mahdollisia oireita, mutta miten on - paljonko perunapiirakkaan voi tupsahtaa laktoosia, jos ne tehdään muuten ilman maitotuotteita mutta voidellaan normaalista voista tehdyllä voisulalla?

Vastaus

Voissa on laktoosia 0,4 grammaa sadassa grammassa. Vertailun vuoksi vaikkapa kevytmaidossa on laktoosia 4,8 grammaa sadassa grammassa.

Voin laktoosipitoisuus on siis varsin pieni kun muistamme, että yhden piirakan voiteluun käytämme ehkäpä 5 grammaa voisulaa. Tokihan piirakkaan voi tupsahtaa/imeytyä enemmänkin voita, olen nähnyt piirakoita upotettavan sulan voin astiaan ja annettavan imeytyä, tällöin voin ja sen sisältämän laktoosin määrää piirakassa on hyvin vaikea arvioida.

Ruokateollisuudessa laktoosittomalla tarkoitetaan, että laktoosia on alle 0,01g/100g. Eli mitä enemmän syöt, sitä enemmän laktoosia voit "laktoosittomastakin" tuotteesta saada. On siis kohteliasta varoittaa vieraitaan ennalta, jos huomaa tarjottavissaan ainesosia, jotka sisältävät laktoosia luonnostaan. Näin laktoosi-intolerantikko voi itse arvioida, kuinka suuren määrän uskaltaa vieraisilla syödä.

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=500&lang=fi
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=684&lang=fi
http://fi.wikipedia.org/wiki/Laktoosi-intoleranssi
http://fi.wikipedia.org/wiki/Laktoositon

Kommentit (0)

Vastauksesi