Miten paita ja pusero eroaa toisistaan?

Miten paita ja pusero eroaa toisistaan?

Vastaus

Nykysuomen sanakirja määrittelee paidan yläruumiin verhona käytetyksi kaula-aukolliseksi (alus)pukineeksi, joka on yleensä edestä umpinainen ja jota tavallisesti pidetään lähinnä ihoa. Sanakirja rinnastaa paita-nimityksen ihokas-nimitykseen.

Puseron samainen opus kuvaa väljemmin vain yläruumista verhoavaksi vaatekappaleeksi. Puseron mallissa voi olla paljon variointeja, esimerkeiksi sanakirja antaa mm. väljä, tiukka, paitamainen, kasakkamallinen ja pään yli vedettävä.

Paitapusero puolestaan on Nykysuomen sanakirjan mukaan miesten paidan mallinen (=pitkähihainen), usein kaulan mukaisella kauluksella varustettu naisten pusero, jonka alaosa tavallisesti pidetään hameen vyötärön alla.

Paidan ja puseron ero ei siis ole täysin yksiselitteinen. Oleellista on ehkä tuo paidan ihokkaaseen vertautuminen: paitaa pidetään aina lähinnä ihoa, puseroa sen sijaan voi pitää paidan päällä tai ilman paitaa.

Tarkistin myös Suomen standardisoimisliiton standardit, mutta ne eivät näemmä ota kantaa vaatekappaleiden nimityksiin.

Tekstiilialan standardikäsikirjoja voi lainata HelMet-kirjastosta:
http://helmet.fi/search~S9*fin?/Xtekstiilit+sfs-k{232}asikirja&searchscope=9&m=&l=&b=&Da=&Db=&SORT=D/Xtekstiilit+sfs-k{232}asikirja&searchscope=9&m=&l=&b=&Da=&Db=&SORT=D&SUBKEY=tekstiilit%20sfs-k%C3%A4sikirja/1%2C9%2C9%2CB/browse

Nykysuomen sanakirja 2, osat 3 ja 4 : L-R (WSOY 1980)
http://www.helmet.fi/record=b1073473~S9*fin

Kommentit (0)

Vastauksesi