Miten oravan saa pidettyä poissa lintulaudalta?

Miten oravan saa pidettyä poissa lintulaudalta?

Miten saisi oravan pidettyä poissa lintulaudalta? Se syö linnuille tarkoitetun ruuan eivätkä linnut uskalla tulla laudalla oravan ollessa paikalla.

Vastaus

Tässäpä pähkinä purtavaksi. Keskustelupalstoja lukiessa tuntuu siltä, että asia vaivaa monia eikä ratkaisu suinkaan ole helppo. Pyramidien rakentaminen ja kuulennot ovat pikku juttuja oravaongelmaan verrattuna, ainakin jos on uskomista amerikkalaisen eläintensuojelujärjestö Humane Societyn sivuihin. Niiden mukaan ihmisen paikan maan pinnalla määrittelee se, pystymmekö kehittämään sellaisen lintulaudan, jolle oravat eivät pääse.

http://www.hsus.org/press_and_publications/humane_society_magazines_and_...

Vastausta etsiessämme löysimmekin joukoittain epäonnistuneita keinoja oravien poissa pitämiseen:

Muuan kertoja ripusti lintulaudan narun varaan korkealle koivun oksaan. Orava roikkui kuin akrobaatti lähimmältä oksalta alassuin ja sai syötyä laudan tyhjäksi. Joskus orava kellahti lintulaudan katolta maahan ja pudotti samalla aimo annoksen siemeniä, joita se sitten tyytyväisenä nakersi.

Joku toinen oli tehnyt rautalangasta piikkilankaa ja kiinnittänyt sitä narun alaosaan, noin oravan pituuden verran. Oravapa laskeutui piikkilankaan asti, roikkui sitten takatassuistaan ja nakersi suuren reiän lintulaudan kattoon. Sen jälkeen se söi siemeniä niin paljon kuin ylettyi. Kertoja korvasi runnellun katon emalisella kattilankannella. Orava hilasi koko härvelin ylös, pitäen sitä takakäpälillään paikallaan oksassa, laski sitten etupäänsä taas alas ja ruokailu saattoikin alkaa!

Mutta vaikka orava onkin kekseliäs kaveri, tilanne ei ole aivan toivoton. Suomalaisen Birdlifen sivuilta löytyy selkeä perusohje: Lintujen ruokintapaikka kannattaa sijoittaa liukkaan metalli- tai muovitangon päähän, jonka yläosaan vielä viritetään muovinen "kaulus". Tämän pitäisi estää oravan pääsy käsiksi ruokaan.
Tosin tiedossa on oravia, jotka ovat tämänkin esteen selvittäneet ponnistamalla mahdollisimman korkealle tai hyppäämällä hurjan matkan telineen lähellä olevasta puusta tai pensaasta telineen katolle. Ruokaa on hyvä tarjoilla myös useassa eri pisteessä (mm. pienistä roikkuvista automaateista), niin isot linnut ja oravat eivät valtaa koko ruokintapaikkaa.

http://www.birdlife.fi/lintuharrastus/talviruokinta.shtml

Kuopiolaisen verkkolehden mukaan ongelmaa voi yrittää ratkaista sijoittamalla lintujen ruokintapaikka riittävän kauas taloista ja tarjoamalla oraville vaihtoehtopönttöjä lähialueen metsään. Talven pian alkaessa ruokintapaikan siirtäminen metsää kohti tulee tehdä vähitellen, jotteivät ruokintaan jo tottuneet pikkulinnut näänny nälkään.

http://www.kuopiomail.fi/nro48/index.php?page=16

Yhdysvalloissa, jossa oravia on paljon ja ne ovat isoja, oravasotaa käydään paljon järeämmin keinoin. Noin sadalla dollarilla saa lintujenruokintalaitteen, jonka pohjassa oleva linko käynnistyy oravan painosta ja lennättää pörröhännän pois apajilta.

http://www.yankeeflipper.com/droll/index.cfm#

Jos nämäkään keinot eivät riitä ja Suuri Lintulautasota näyttää kääntyvän tappion puolelle, viimeisenä keinona voi vielä yrittää lahjontaa: eli tarjota kurreille ihan ikioma ruokailupaikka, jossa listalla on oravan mieliherkkuja. Ehkä silloin orava jättää sen rakkaan lintulaudan rauhaan…

Lisää aiheesta:

http://www.hel2.fi/ymk/elaimena_helsingissa/orava.htm
http://www.birdsforever.com/sqbooks.html

Tässä kirjassa on hyvä ruokinta-automaatin teko-ohje:
Luonnonystävän niksikirja : 1000 tapaa nauttia luonnosta ja säästää ympäristöä kautta vuoden. Valitut palat, 1998. ISBN 951-584-202-6

Singer, Detlef: Pihapiirin lintuja : talvilintujen tunnistaminen ja oikea ruokinta. Karisto, 2001.
ISBN 951-23-4252-9

Bergenholz, Per: Rakennamme lintulautoja ja pesäpönttöjä. Kustannus-Mäkelä, 1998. ISBN 951-873-848-3

Aro, Seppo: Talvilintujen ruokinta. Kirjayhtymä, 1997. ISBN 951-26-4274-3

Kommentit (0)

Vastauksesi