Miten oppisin tekemään sanoituksia?

Miten oppisin tekemään sanoituksia?

Haluaisin kovasti tehdä laulunsanoituksia, ja uskon että ne voisi onnistuakin, kun koulussa olin hyvä kirjoittamaan aineita, ja muutenkin olen tykännyt kirjoittelusta. Mutta kuitenkin jos sanoituksia aikoisi alkaa tekemään, niin tulee tenkkapoo, eikä se tahdo lähteä luistamaan. Vaikeuksia tuottaa esim, aiheen keksiminen ja se että miten sen aiheen saisi puettua riimin muotoon, ja vielä että siitä tulisi täysin omaa käsialaa oleva teksti, eikä havaittavissa plagiointia missään kohdassa. Miten siis voisin harjaantua tässä, vai onko ikävä totuus se, että niitä sanoituksia joko osaa tehdä, jolloin siihen on luonnonlahjakkuus, tai jos sitä ei ole, niin silloin ei osaa tehdä, eikä opettelukaan auta?

Vastaus

Voin suositella lämpimästi tunnettujen kappaleiden uudelleensanoittamista leikillisenä harjoituksena. Monet löytävät aiheensa asioista jotka ovat itsellä päällimmäisinä mielessä - iloista, suruista ja muista tunnepohjaisista asioista. Kirjoittamisessa ja sanoittamisessa ei todellisuudessa ole mitään sääntöjä, ja onhan noita rallatuksia joissa ei lauleta oikeilla sanoilla ollenkaan. Vahinkoplagiointia ei tarvitse pelätä, ellei aio julkaista jotakin. Harjoittelumielessä kaikenlainen lukeminen ja kirjallinen ilmaisu edistää lopputuloksen laatua sekä ymmärtämystäsi. Mikäli haluat kirjoittaa suomeksi, mestari Juice Leskisen sanoituksista on hyvä ottaa oppia. Viestisi perusteella sinulla on laaja sanavarasto ja olet kiinnostunut kirjoittamisesta - vain taivas on rajana, jos sekään! :-)

Kollegani vinkkasi Heikki Salon kirjoittamaa teosta Kahlekuningaslaji : laululyriikan käsikirja. Se on lainattavissa/varattavissa ainakin pääkaupunkiseudun kirjastoissa. Itse havaitsin hyväksi Natalie Goldberg -nimisen kirjailijan kirjoittamista koskevat teokset, eritoten Luihin ja ytimiin (joka ei liity samannimiseen elokuvaan). Lisäksi netistä löytyy suomen kielen sanastoja, jotka listaavat etsimäsi sanan kanssa rimmaavat sanat. Siitä voi olla apua riimittelyssä.

Loppukevennys! Leevi and The Leavingsin Teuvo, maanteiden kuningas kääntyy osittain kirjastoaiheiseksi varsin näppärästi: "Tässä niteessä signumkin kaunistus olisi ja muovit vois uusiksi laittaa, vaan kollega poisti ja leimasi sen, se lainaustoimintaa haittaa".

Kommentit (0)

Vastauksesi