Miten OpenOffice.org Writerissa saa aikaiseksi ihan normaalin ajatusviivan?

Miten OpenOffice.org Writerissa saa aikaiseksi ihan normaalin ajatusviivan?

Miten OpenOffice.org Writerissa saa aikaiseksi ihan normaalin ajatusviivan? Ja ehkä myös mahdollisesti siten, ettei se sotke vastaanottavissa koneissa ja ohjelmissa ihan kaikkea? Suomenkielisessä versiossa homma on yksinkertainen (väli + kaks kertaa yhdysmerkki + väli), mutta jostain syystä (käyttäjän idiotismi todennäköisin) engl. versiossa merkki pitää kaivaa jostain Special Characterista ja sittenkään se ei ole oikea (eikä edes oikealla korkeudella) ja sotkee ed & seur kirjaimet. Jostain syystä KAIKKI muut merkit löytyy kädenkäänteessä, mutta ei juuri sitä.

Edelliseen liittyen: mistä saisi vielä uuteen läppäriin asennettua/ladattua jonkun järkevän kirjoitusohjelman, niinkö vaikka jonkun XP-aikaisen Wordin tms, jossa alaviitteet sun muut ihan perusasiat toimivat. (Älkää sanoko Mac, koska mulla ei o rahaa eikä aikaa.)

Vastaus

Vaikuttaa, että automaattisen täydennys on OpenOfficessa pois päältä: kyseinen väli + 2 yhdysmerkkiä + väli yhdistelmä muuttuu nimenomaan automaattisen täydennyksen avulla ajatusviivaksi. Asian voi tarkistaa OpenOffice Writerin tools-valikosta, josta valitaan "autocorrect" ja sitten "options", jossa pitäisi olla "replace dashes" valittuna. Valitettavasti tähän vastattaessa ei ole OpenOfficea käytössä, joten ei voi antaa tarkempia ohjeita kuin mitä näissä verkko-ohjeissa on sanottu: http://wiki.services.openoffice.org/wiki/Documentation/How_Tos/Inserting...
http://wiki.services.openoffice.org/wiki/Inserting_dashes_and_non-breaki...

Tuo edellä mainittu ajatusviiva on englanniksi nimeltään "en-dash" (ns. n-ajatusviiva) ja se on lyhyempi kuin "em-dash" (ns. m-ajatusviiva). Ajatusviivojen nimet m ja n viittaavat ajatusviivan leveyteen, jonka mittana on ollut m- tai n-kirjain. Pidemmän ajatusviivan saa kun jättää välilyönnit pois ja näpyttelee vain kaksi yhdysmerkkiä. Jos haluaa välilyönnit sanojen ja tämän pidemmän ajatusviivan väliin, ne pitää näppäillä jälkeenpäin – ainakin Wordilla kirjoitettaessa.
Lähteet ja lisätietoa:
http://en.wikipedia.org/wiki/Dash
http://fi.wikipedia.org/wiki/Viivamerkit

Ainakin yhdellä verkkosivulla on mainittu, että ajatusviiva saadaan OpenOfficessa ctrl-, shift- ja miinusmerkki –yhdistelmällä, mutta ei ole mainittu kumpi noista ajatusviivoista on kyseessä: http://www.keyxl.com/aaa22cb/333/OpenOffice-Writer-keyboard-shortcuts.htm.

Näppäinyhdistelmiä pystyy myös itse määrittelemään. Tähän on ohjeet mm. tällaisella verkkosivulla: http://wiki.services.openoffice.org/wiki/Documentation/OOo3_User_Guides/...

Valitettavasti kysymykseen vastatessa ei ole OpenOfficea käytössä, joten tuota merkkien sotkeutumista ei pysty testaamaan eikä siitä pysty sanomaan paljon mitään. Voi olla, että eri tekstinkäsittelyohjelmat tulkitsevat tuon automaattisen täydennyksen eri tavalla, niin että ajatusviiva muuttuu niiksi kahdeksi yhdysviivaksi, jotka on alun perin kirjoitettu. Jotta näin ei kävisi, pitäisi ajatusviivat ehkä kuitenkin lisätä tekstiin esim. tuolta ”special character” –valikosta. Ajatusviivoillahan on oma standardisoitu koodinsa, jonka ei pitäisi eri ohjelmien välillä erota, kts. esim: http://fi.wikipedia.org/wiki/Viivamerkit.

Alaviitteiden tekoon on englanninkieliseen versioon tällaiset ohjeet: http://wiki.services.openoffice.org/wiki/Documentation/OOoAuthors_User_M.... Vanhempia Wordin versioita kannattaisi ehkä tiedustella käytettyjen tietokoneiden kaupoista, mutta voi olla, että oheen on ostettava joku uusi/vanha laite.

Kommentit (0)

Vastauksesi