Miten ohmeja ja watteja lasketaan kun on kyse vahvistimista ja kaiuttimista?

Miten ohmeja ja watteja lasketaan kun on kyse vahvistimista ja kaiuttimista?

Miten ohmeja ja watteja lasketaan kun on kyse vahvistimista ja kaiuttimista? Jos kaiutin on vaikka 250W ja 8 ohmia, niin minkälaisen vahvistimen se tarvii? Pitääkö vahvistin olla justiinsa 250W / 8 ohmiin, vai voiko se olla vaikka 400W 8 ohmiiin? Missä menee raja, kuinka paljon watit saa mennä niistä "kaiuttimen wateista" yli?

2 vastausta

Kysymyksesi on vaikeahko. Otin tämän pohjalta yhteyttä musiikkiliikkeeseen ja heidänkin vastaus jäi askarruttamaan. Erityisesti tässä vaikeuttaa se ettei tiedä onko kyseessä stereolaitteet, kitara- vai bassovahvistin, vai jokin PA-systeemi. Suosittelisin tällaisen kysymyksen esittämistä vaikkapa lähimmässä musiikkiliikkessä. Vastaus annetaan nyt siltä pohjalta, että kyseessä on kitaravahvistin.

Jos kaiutin on 250W/8 ohm niin vahvistimen ei tarvitse olla. Suositus olisi, että vahvistimessa on vähemmän tehoja kuin kaapissa (esimerkiksi oma kitaranuppini on teholtaan 100W ja kaiutinkaappi 400W). Mutta jos vahvistin on tehokkaampi kuin kaiutin/kaiuttimet niin äänentason kanssa joutuu olemaan hyvin herkillä (musiikkiliikkessä meinasivat, että käytössä olevien wattien määrä lisääntyy äänentasoon korreloiden). Tehojen ylittyessä alkaa ääni mennä säröille ja pahimmassa tapauksessa kaiutin voi poksahtaa.

Vahvistimissa pitäisi olla mahdollista säätää ohmit. Yleensä niistä voi valita 4, 8 tai 16 ohmia sen mukaisesti mitä kaiutin tarvitsee. Homma menee monimutkaisemmaksi, jos vahvistin liitetään useampaan kaiuttimeen (esim. 2 x 250W/8 ohm kaiutinta tarvitsee vahvistimesta 16 ohmia).

Vastauksen lopussa on linkkejä wattien ja ohmien laskentaan. 250 W /8 ohm kaiutin tarvitsee vahvistimen jonka tehot ovat 250 W tai alle (huom. vahvistimesta tulisi kyetä vaihtamaan ohmit tarpeen mukaan takapaneelista). 400W laitetta en suosittelisi kytkemään kyseiseen vahvistimeen ellei soita erittäin hiljaisella äänen voimakkuudella. Vahvistimen watit eivät saa mennä kaiuttimien wattien ylitse yllä mainituista syistä.

linkkejä laskentakaavioihin;
http://www.marktaw.com/recording/Electronics/OhmsAmpsandSpeakers.html
http://www.the12volt.com/ohm/ohmslawcalculators.asp

Kommentit (0)
30.09.201408:53
9084
111

Kaiuttimia on kahta päätyyppiä: aktiivisia ja passiivisia. Aktiivikaiutin sisältää samassa kotelossa kaiutinelementit sekä yhden tai useamman vahvistimen. Passiivikaiuttimen kotelo sisältää vain kaiutinelementit sekä jakosuotimet, jotka jakavat signaalin eri taajuusalueet niille tarkoitetuille kaiutinelementeille.

Aktiivikaiuttimia käytetään tyypillisesti esiintymistilanteissa, mutta jonkin verran myös kodin viihdekäytössä. Passiivikaiuttimia käytetään tyypillisesti kotilaitteissa.

Aktiivikaiuttimen tehomerkintä ilmoittaa kaiutinkoteloon asennetun vahvistimen tehon. Aktiivikaiuttimiin syötetään linjatasoista signaalia kytkemällä esimerkiksi cd-soittimen "line out" -liitäntä kaiuttimen "line in" -liitäntään.

Passiivikaiuttimessa ei ole vahvistinta, joten se ei myöskään itse tuota mitään tehoa. Passiivikaiuttimen tehomerkintä tarkoittaakin sen tehonkestoa: siis sitä, miten suuren tehon se voi rikkoutumatta ottaa vahvistimesta vastaan. Passiivikaiuttimeen on siis hyvä kytkeä vahvistin, jonka teho on korkeintaan kaiuttimen tehonkestoa vastaava.

Kodin musiikkilaitteissa hyödynnetään harvoin yli 20W, mutta ainakin halvimpien vahvistimien äänellä on taipumusta säröytyä lähellä maksimitehoa, joten vahvistimessa on hyvä olla jonkin verran tehoreserviä, esim. 50W. Tätä huomattavasti suurempien vahvistimien kanssa voi äänen voimakkuuden säätämisen kanssa tulla hankaluuksia. Varsinkin kaukosäätimellä säädettäessä voi jo yhden pykälän voluumin muutos olla ongelmallisen suuri.

Kommentit (0)

Vastauksesi