Miten nyt marraskuussa voi kotonani olla leppäkerttuja?

Miten nyt marraskuussa voi kotonani olla leppäkerttuja?

Miten nyt marraskuussa voi kotonani olla leppäkerttuja? Asun 70-luvun kerrostalossa, mutta asuntoni on täysin remontoitu muutama vuosi sitten. Mistä leppäkertut tulevat? Voiko niillä olla pesä jossain? Mistä niiden viihtyminen kertoo? Kosteutta?
Kiitos tiedosta!

Vastaus

Lähetimme kysymyksen Helsingin kaupungin Ympäristökeskukselle http://www.hel.fi/wps/portal/Ymparistokeskus/?WCM_GLOBAL_CONTEXT=/fi/Ymp...
ja ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen vastasi siihen seuraavasti:

"Leppäkertut elävät toukkana kasvillisuuden seassa ja syövät itseään pienempiä hyönteisiä, kuten kirvoja. Ellei asunnossa ole suurta määrää huonekasveja, leppäkertut eivät ole aikuistuneet siellä, vaan tulleet lentämällä tai ryömimällä sisään talvehtimispaikkaa etsiessään. Niitä hakeutuu usein joukoittain samoihin paikkoihin, mihin perustuu lastenloru "lennä lennä leppäkerttu ison kiven juureen". Marraskuu on tietenkin poikkeuksellista liikkumisaikaa, koska yleensä leppäkertut ovat jo kylmänhorroksessa tuolloin. Tänä vuonna niitä voi nähdä liikkumassa joulukuussakin, luultavimmin ei enää tammikuussa.

Asunnossa ei luultavimmin ole mitään vikaa, joka houkuttelisi hyönteisiä, vaan kyseessä on sattuma: ikkunan tai parvekkeen oven kautta niiden on ollut helppo tulla sisään. Rakenteissa voi myös olla leppäkertun mentäviä rakoja, vaikka ne olisivat aivan kunnossakin (riippuu tuloilman ottamistavasta)."

Kommentit (0)

Vastauksesi