Miten nykyajan prinssit ja prinsessat elättävät itsensä täysi-ikäisinä?

Miten nykyajan prinssit ja prinsessat elättävät itsensä täysi-ikäisinä?

Miten nykymonarkioiden prinssit ja prinsessat tyypillisesti elättävät itsensä täysi-ikäisinä? Heitähän on monia muitakin, kuin vain vallassa olevan kuningasparin jälkeläiset. Sisältyykö prinssiyteen jotain valtiollisia velvollisuuksia ja jos, niin maksetaanko niiden suorittamisesta palkkio? Tukeeko valtio tai kuningashuone prinssien ja prinsessojen asumista jotenkin?

Vastaus

Tähän ei voine vastata muuta kuin että ratkaisuja on monenlaisia. Useimmissa tapauksissa kuninkaallisen perheen sivuhaaraankin on kertynyt sen verran varallisuutta, että aivan tyhjätaskuja porukassa ei ole. Tämä ei sinänsä ole este työntekemiselle, monet toimivat mm. liikemiehinä. Aika yleinen uranvalinta on myös akateeminen. Ja prinsessoilla on toki mahdollisuus ryhtyä kotirouvaksi, tästä esimerkkinä Ruotsin prinsessa Desirée, vaikka hän olikin opiskellut lastentarhanopettajaksi.

Aseman tuomia edustustehtäviä varmaan on tarjolla, mutta mahdollisesti on omasta kiinnostuksesta riippuvaa, kuinka suuren osan ajastaan nämä kuninkaalliset moiselle uhraavat. Meidän on mahdoton selvittää, kuinka paljon ja missä muodoissa valtiot korvaavat tällaisesta työstä. Luultavasti se vaihtelee sekä maittain että tapauksittain.

Jos prinssi tai prinsessa elää valtion omistamassa linnassa, hän samalla nauttii melkoista asuntoetua. Tämä lienee aivan tapauskohtaista.

Sitten on tietenkin myös niitä kuninkaallisia, joilta on valtaistuin kadonnut alta. Tällaisten sukujen päämiehet näyttävät usein siirtyneen liike-elämään, mutta ovatpa jotkut lähteneet politiikkaankin. Otto von Habsburg, joka on virallisesti luopunut Itävallan kruunusta, on toiminut myös Saksan europarlamentaarikkona. Bulgarian viimeinen tsaari, Simeon II, palasi valtaan pääministeriksi sen jälkeen kun kommunistivalta oli kaatunut. Sitä vastoin esim. Hessenin prinssi Philipp, joka toisessa historian tilanteessa voisi olla Suomen kuningas, toimii valokuvaajana New Yorkissa.

Jos tarkoituksesi on vaikkapa avioitua kuninkaalliseen sukuun, ota nyt joka tapauksessa ensin selvää puolisokandidaatin perheen tilanteesta. Prinsessahäät ovat ihanat, mutta kyllä arki kohta koittaa.

Lähteet:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Prinsessan_D%C3%A9sir%C3%A9e
http://en.wikipedia.org/wiki/Prince_Edward,_Duke_of_Kent
http://fi.wikipedia.org/wiki/Otto_von_Habsburg
http://fi.wikipedia.org/wiki/Simeon_Sakskoburggotski
HS Kuukausiliite 3.8.2002, kirjaston henkilökunnan käytettävissä oleva HS:n arkisto

Kommentit (0)

Vastauksesi