Miten ns. "Peltipoliisit" toimivat? Ottavatko ne kuvan miten suuresta...

Miten ns. "Peltipoliisit" toimivat? Ottavatko ne kuvan miten suuresta...

Miten ns. "Peltipoliisit" toimivat? Ottavatko ne kuvan miten suuresta ylinopeudesta? Jos joku sivu löytyisi missä olisi kattavaa ja varmaa tietoa asiasta olisin kiitollinen.

Vastaus

Ehdottomasti paras sivu peltipoliisitiedon kartuttamiseen on poliisin viralliset verkkosivut. Lisätietoja lähdelistassa alla.

Peltipoliiseja eli poliisin automaattisia nopeusvalvontalaitteita käytetään vilkkaasti liikennöidyillä teillä ja sellaisilla alueilla missä perinteistä liikennevalvontaa on vaikea suorittaa. Suomessa on käytössä 90 valvontakameraa joiden sijaintia vaihdellaan peräti 900 tolpan kesken. Vastantulevasta valvontalaitteesta ilmoitetaan tienvarsikyltillä.

Jos peltipoliisin ohi kaahaa ylinopeutta, laitteisto nappaa kuvan kaasuttelijasta autoineen. Poliisin liikenneturvallisuusyksiköstä kerrottiin, että laitteistoa on erilaista, mutta auton nopeus havainnoidaan joko tolpan sisäisen tutkan tai ulkoisen nopeussensorin avulla. Tolpan ottamat kuvat ovat digitaalisia ja tallentuvat laitteen massamuistiin. Rekisterinumeron perusteella auton omistajalle lähetetään sitten kirje, jossa tiedustellaan ylinopeutta ajaneen kuskin henkilöllisyyttä. Kirjeen vastauksen perusteella tehdään tutkintapyyntö, joka johtaa yleensä kuskin sakottamiseen. Jos on ajanut kolmesta seitsemään kilometriä tunnissa liian kovaa, selviää muistutuksella, mutta jo 8 km/tunnissa liikaa tuo rikesakon.

Automaattinen liikenteenvalvonta on rahallisesti järkevää hommaa. Aamulehden viime vuon-na tekemän tutkimuksen mukaan peltipoliisit tuottivat valtiolle sakkoina arviolta lähes 20 miljoonaa euroa. Valvontajärjestelmä on maksanut itsensä siis jo moneen kertaan takaisin. Sakot tai niiden pelko on saanut myös jotkut ihmiset suivaantumaan aina siihen asti, että valvontakameratolppia on ammuskeltu, ajettu autolla kumoon ja jopa räjäytetty. Poliisista kuitenkin kommentoitiin, että tällainen ilkivalta on onneksi melko harvinaista.

Automaattiseuranta on kuitenkin hyödyllistä ennen kaikkea turvallisuuden kannalta. Tiukka ylinopeuksiin puuttumisen linja toimii: kovat ylinopeudet ovat vähentyneet. On tutkittu juttu, että jos ajonopeus vähenee, onnettomuusriski pienenee.

Lähteet:
Komisario D. Basterstein, poliisin liikenneturvallisuusyksikkö
http://www.poliisi.fi/poliisi/home.nsf/pages/F2CF05828292B686C2256BC7002...
http://www.poliisi.fi/poliisi/home.nsf/Pages/88EA954F324FD0ABC2257646003...
http://www.tekniikkatalous.fi/duuniauto/article330579.ece
http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa/kuka-kaatoi-peltipoliisin-autoll...
http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=200...

Kommentit (0)

Vastauksesi