Miten nopeasti pojilla alkaa kasvupyrähdys sen jälkeen kun kivekset ovat...

Miten nopeasti pojilla alkaa kasvupyrähdys sen jälkeen kun kivekset ovat...

Miten nopeasti pojilla alkaa kasvupyrähdys sen jälkeen kun kivekset ovat kasvaneet yli 2cm (20mm) pituisiksi? Paljon menee aikaa siis tämän jälkeen?

Vastaus

Ensimmäinen merkki pojan puberteetin alkamisesta on kivesten ja kivespussin suureneminen keskimäärin noin 11,5 vuoden iässä. Siittimen kasvu alkaa noin vuotta myöhemmin. Useimmat pojat huomaavat ensimmäiset murrosikään liittyvät fyysiset muutokset 12-13-vuotiaina. Murrosiän aikana pojan pituus lisääntyy noin 25 senttimetriä. Nopeimman kasvun vaihe ajoittuu keskimäärin 14 vuoden ikään, mutta sen alkamisajankohta on yksilöllinen. Yhden vuoden aikana pituutta saattaa tulla lisää jopa 7-12 cm. Kaikilla kasvupyrähdys ei kuitenkaan ole yhtä voimakas. Kasvupyrähdys kestää yleensä pari vuotta ja pituuskasvu jatkuu sen jälkeenkin. Kasvu voi pojilla jatkua vielä heidän ollessaan 18-vuotiaita, joskus vielä 20 ikävuoden jälkeenkin. Jokainen kehittyy omaan yksilölliseen tahtiinsa.

Nuoren fyysisestä kehityksestä murrosiässä on netissä tietoa esim. Mannerheimin lastensuojeluliiton sivulla http://www.mll.fi/vanhempainnetti/tietokulma/kasvu_ja_kehitys/12_15-vuot...

Lähteet:

Fenwick, Elizabeth: Murrosiästä aikuisuuteen: selviytymisopas nuorille ja heidän vanhemmilleen (Weilin + Göös, 1994)
Mitä kummaa minussa tapahtuu? (Sanoma Magazines Finland, 2007)
Takala, Heikki: Joka kodin suuri lääkärikirja (Otava, 2000)

Kommentit (0)

Vastauksesi