Miten niintä aikoinaan valmistettiin?

Miten niintä aikoinaan valmistettiin?

Niini tehtiin aikoinaan lehmuksen jostain osasta. Miten tämä tapahtui? Mikä oli otollisin vuodenaika?

Vastaus

Niini on kuitua, jota saadaan puun nilasta. Suomessa niini tehtiin metsälehmuksesta, jonka toinen nimi onkin niinipuu. Nykyisin niintä tehdään esim. raffiapalmun lehdistä. Löysin internetistä lähteen, jossa kerrotaan niinen valmistuksesta seuraavaa:

"Keväällä tai kevätkesällä kaadetaan niinipuu, oksat karsitaan ja kuori irroitetaan pitkinä kapeina suikaleina tyvestä alkaen. Suurimmat oksatkin kuoritaan. Niini kasvaa kuoren ja puun välissä ja irtoaa puusta kuoren mukana. Kuorista tehdään nippuja, jotka pannaan kauttaaltaan veteen ja saavat liota 4-8 viikkoa. Kun niinet helposti irtautuvat, nostetaan niput vedestä ja niinet irrotetaan tarkoin kuoresta. Lima huuhdotaan pois ja niinet levitetään aurinkoon kuivumaan. Kuivina lajitellaan pitkät ja leveät erikseen kutomista tai muuta askartelua varten, lyhyet pätkät sopivat esim. kasvien sitomiseen. Niinet säilytetään nipuissa."

Kommentit (2)
Kiitos! Tulipa selventävä vastaus. Juttu on jo sinänsä mielenkiintoinen, mutta päädy... Kiitos! Tulipa selventävä vastaus. Juttu on jo sinänsä mielenkiintoinen, mutta päädyin kysymään, koska puolaksi heinäkuu on lipiec. Se viittaa niinipuuhun. Asiayhteys ei siis liene ainakaan niinen kiskonta. Toinen mielenkiintoinen kk-nimi on lokakuuta tarkoittava pazdziernik, joka viitannee pellavan loukutukseen. Olisikio suomen päistäre samaa sanuetta?
16.2.2019 19:05 Eero Tuominen 2035
Toivo Vuorelan Kansanperinteen sanakirjan mukaan päistäre (pellavan "luut" eli puumaiset... Toivo Vuorelan Kansanperinteen sanakirjan mukaan päistäre (pellavan "luut" eli puumaiset osat) tosiaankin taitaa olla slaavilaista lähtöä: "ven. pazdera".
16.2.2019 20:23 V. V. Kandestoeber 23664

Vastauksesi