Miten natsien keskitysleireille joutuneet poliittiset vangit todettiin ns. toisinajattelijoiksi?

Miten natsien keskitysleireille joutuneet poliittiset vangit todettiin ns. toisinajattelijoiksi?

Pystytäänkö sanoa laitettiinko poliittisia vankeja keskitysleireille täysin mielivaltaisin perustein? Vai olikohan heillä mahdollisuus kiistää, tai valehdella vakaumuksensa/ aatteensa.

Vastaus

Saksaan oli 1933 perustettu poliittinen, koko valtakunnan alueella toimiva, salainen turvallisuuspoliisiorganisaatio Gestapo,  Geheime Staatspolizei. Siihen palkattiin ammattipoliisejakin, mutta sillä oli laaja ilmiantajien verkosto.

Gestapon päätehtäviä oli kukistaa kommunismi natsi-Saksassa. Poliittiset vastustajat siis olivat kommunisteja ja sosiaalidemokraatteja. Kommunismi oli myös keino vastustaa natsitoimintaa, kuten anarkismikin. Gestapo vainosi myös anarkisteja.

Aktiivisten toisinajattelijoiden toiminta herätti huomiota, ja heidän nappaamisensa oli melko helppoa, joten vastarinta siirtyi maan alle.

Jo kansallissosialistien valtaantulon aikoihin 1933 perustettiin erityinen tuomioistuin, Sondergericht, joka on hyvä esimerkki koko oikeuslaitoksen kansallissosialistamisesta. Koko yhteiskuntahan tuli muuttaa natsi-ideologiaan sopivaksi. Jos Gestapon poliisi oli vakuuttunut siitä, että epäilty saa langettavan tuomion, saattoi tämä saada oikeudenkäynnin. Jos henkilö sai ehdonalaisen tuomion tai hänet vapautettiin, vietiin hänet oitis nk. turvasäilöön keskitysleirille., mikä oli myös tuomittujen kohtalo. Liika työnteko ja huono ja riittämätön ravinto näännyttivät usein kuoliaiksi nämä pakkotyöläiset.

Oikeusvaltioperiaate ei kuulunut natsi-Saksan hyveisiin. Kansallissosialistien mielestä tässä ei ollut mitään mielivaltaista.

Kommentit (0)

Vastauksesi