Miten mitataan ravinnon kuituaineen pitoisuus? Arviointiako?

Miten mitataan ravinnon kuituaineen pitoisuus? Arviointiako?

2 vastausta
27.03.202020:10
82292
9

Kuitupitoisuus mitataan Prosky/Lee- tai McCleary-menetelmillä tai jälkimmäistä paljon muistuttavalla Rapid Integrated Total Dietary Fiber-menetelmällä, jotka tiettyjen kemikaalien, suodatuksen, kuivauksen ja punnituksen avulla matkivat ihmisen ruuansulatusta.

Tarkempi kuvaus prosessista löytyy linkistä. 

Kommentit (0)
27.03.202018:02
19330
7

Jos kysymys koskee sitä, miten ruuan valmistaja voi arvioida kuitumäärää, niin vastaus löytyy Suomen elintarvikeviraston https://fineli.fi -tietokannnasta, jossa on valmiiksi mitattuja ravintotekijöiden määriä monille elintarvikkeille. Mutta jos kysymys on siitä, miten nämä mitatut luvut on saatu, niin jätän sen jonkun muun vastattavaksi.

Kun Finelin tietoja katsoo, kannattaa olla tarkkana sen kanssa, milloin annettu luku on prosenttia elintarvikkeen painosta, milloin sen kuivapainosta. Esimerkiksi mansikan kuitumäärä on pieni jälkiuunileipään verratuna, mutta kun verrataankin kuiva-aineesta lakskettua prosenttia, mansikka yhtäkkiä paljon kuitupitoisempi kuin mikään leipä.

Kommentit (0)

Vastauksesi