Miten mitataan ilmaston ja merien lämpötilojen muutokset?

Miten mitataan ilmaston ja merien lämpötilojen muutokset?

Ilma on tunnetusti parhaita "eristysaineita" ja ilmaa on noin 10 tonnia neliömetriä kohti. Mikä on menetelmä, millä koko maapallon ilmamassan lämpötila mitataan luotettavasti. Merien keskimääräinen syvyys lienee lähes 4 km, massaa neliömetriä kohti noin 400t. Kuka ja millä menetelmällä mittaa mahdollisen lämpötilamuutoksen. Eikä vesikään mikään lämmönjohde ole???

Vastaus
24.03.201609:25
70611
49

Ei kukaan yritäkään mitata koko ilmamassan tai merivaipan lämpötilaa, vaan mitataan pintalämpötiloja. Esim merellä on 7000 mittauspistettä + laivat + satelliitit. Mittaus suoritetaan 1mm - 20m syvyydestä, menetelmästä riippuen. Satelliittikuvista (lämpösäteilyalueella) saadaan helposti suurtenkin alueiden lämpötilat. Ja sitten tulokset esitetään keskiarvoina, vaikkapa alueittain (Atlantti, Tyynimeri jne). Meren syvempien alueiden lämpötiloilla ei ole juurikaan merkitystä ilmaston lämpötilan muutoksiin. Vaikka Mariaanien haudassa lämpenisi 10 astetta, ei meidän säät miksikään muutu. Mutta jos pintalämpötilat muuttuvat parikin astetta, säät muuttuvat radikaalisti (myrskyjä yms)

Ja ilmalämpötilamittauksissa sama asia, maanpinnalta, kymmenientuhansien mittauspisteiden (myös satelliittimittaukset) avulla ja keskiarvoina.

Ja arvoja verrataan pitkän aikavälin (kymmeniä vuosia) keskiarvoihin, ei eilisiiin tai viime kesän arvoihin.

Kommentit (0)

Vastauksesi