Miten on mahdollista maksaa jo kuolleelle ihmiselle ulosottoa?

Miten on mahdollista maksaa jo kuolleelle ihmiselle ulosottoa?

Hei! Miten on mahdollista maksaa jo kuolleelle ihmiselle ulosottoa? Velasta on annettu H:gin RO 28.7.1988, jossa M.E oli perijänä, se on ok. M:E kuoli 24.8 1996. Velka siirtyi hänen pojalleen K.E ilman mitään RO päätöstä. Nyt K.E on kuollut 2.1.2009,mutta minulta mitataan ulosottoa edelleen saajana on K.E. Onko tämä oikein? Ulosottomies sanoo vaan, että tämä on niin epäselvä asia, mutta odotetaan, jos tämä ratkeaisi. Olen kyllästynyt maksamaan vainajalle ja odottamaan.

Vastaus

Ensinnäkin meidän vakiovaroitus: meillä ei ole oikeudellista asiantuntemusta, joten neuvomme ovat maallikkojen antamia.

Asiaan: velka on omaisuutta. Velan voi vaikka myydä. Jos velan antaja on kuollut, hänen omistamansa velka kulkee perinnössä aivan kuin mikä tahansa muukin omaisuus. Siirtoon ei tarvita oikeuden päätöstä. Velallinen ei vapaudu velasta sillä perusteella että velkoja kuolee.

Jos velkoja kuolee eikä hänen jälkeensä ole tehty pesänjakoa, velkojana jatkaa kuolinpesä.

Velkoja voi panna saatavansa ulosottoon. Ehkä ulosottomies on ollut epävarma siitä, onko ulosottopäätös voimassa myös silloin kun velkoja vaihtuu kuolemantapauksen vuoksi. Tähän ei meilläkään ole vastausta. Mahtaako lukijoidemme joukossa olla sellaista asiantuntijaa, joka pystyisi tähän vastaamaan?

Lähteet:
http://www.lakiopas.com/lakitietoa/perinnonjako/

Kommentit (0)

Vastauksesi