Miten määritellään puskafarssi ja mitä se oikeastaan tarkoittaa?

Miten määritellään puskafarssi ja mitä se oikeastaan tarkoittaa?

Vastaus

Puskafarssi-nimitystä käytetään kansanomaisten komediallisten elokuvien, näytelmien ja jopa romaanien yhteydessä. Esimerkiksi Risto Orkon Siltalan pehtoori, rillumarei-elokuvat ja Uuno Turhapuro -komediat on liitetty tähän väljästi rajattuun lajityyppiin. Puskafarssit ovat osa suomalaista kansankulttuuria, mutta nykyään nimitystä käytetään lähinnä vähättelevässä tai halventavassa merkityksessä. Esimerkiksi Kummeli - Alivuokralainen -komediaelokuvaa tai Markku Pölösen elokuvaa Lieksa! kutsuttiin kritiikeissä puskafarsseiksi. Markku Soikkeli nimittää Hanna Marjut Marttilan romaania Lahjakas Anu Lovack arvostelussaan "puskafarssiksi lähiöbaarista".

Katso:
http://www.iltalehti.fi/leffat/200709136586992_la.shtml
http://yle.fi/uutiset/kulttuuri/2008/09/arvio_kummeli_-_alivuokralainen_...
http://www.uta.fi/~csmaso/kirkrit05.htm#marttila05

Wikipedian mukaan farssi on komediaa, jonka viihdyttävyys perustuu väärinkäsityksiin, salaisuuksiin, absurdeihin tilanteisiin, verbaaliseen huumoriin ja nopeaan, loppua kohden kiihtyvään juoneen. Usein mukana on myös vähintään yksi takaa-ajokohtaus. Farssit päättyvät yleensä onnellisesti.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Farssi

Puskafarssi-lajityyppiin liitetään lisäksi kansanomaisuus, groteski realismi ja karnevalistiset henkilöhahmot.

Jos olet kiinnostunut erityisesti puskafarssi-elokuvista, katso Jaakko Yli-Juonikkaan artikkeli "Puskafarssin vanha ja uusi aalto" teoksessa Taju kankaalle: uutta suomalaista elokuvaa paikantamassa (Kirja-Aurora, 2003). Tarkista teoksen saatavuus HelMet-verkkokirjastosta:
http://www.helmet.fi/record=b1649894~S9*fin

Kommentit (0)

Vastauksesi