Miten määritellään lipun koko kerrostalon seinästä n.2m:n korkeudelta lähtevään...

Miten määritellään lipun koko kerrostalon seinästä n.2m:n korkeudelta lähtevään...

Miten määritellään lipun koko kerrostalon seinästä n.2m:n korkeudelta lähtevään vinoon lipputankoon? Liput näyttävät pienentyneen vuosien saatossa ja ovat jopa hullunkurisen näköisiä. Muistelen kuulleeni aikoinaan että lipun koko määräytyi siten että lipputangon ajatellaan alkavan katutasosta eikä seinästä.

Vastaus

Lipun koko määräytyy suhteessa lipputangon pituuteen. Lipputangon pituus taas suhteessa rakennuksen kokoon. Seinään kiinnitetyssä lipputangossa, ns. seinäsalossa, on lipun korkeuden suhde salkoon 1:3. Yleensä seinäsalot ovat 3-5 metrin pituisia. Mitä korkeammalle salko on sijoitettu, sitä pitempi se voi olla. Maasta kohoavassa lipputangossa käytetään lippua, jonka korkeus on 1/6 salon korkeudesta. Seinäsalon lipun koon tulisi siis olla kaksi kertaa suurempi kuin maasta kohoavassa lippusalossa.

Seinäsalko kiinnitetään seinätelineeseen 30 - 40 asteen kallistuskulmaan, jotta lippu voi liehua vapaasti. Teline on sijoitettava riittävän korkealle. Näin suruliputus ei häiritse sen alapuolista kulkua.

Suomessa liputtamista valvoo Sisäasiainministeriö. Käytännön liputusneuvonnan hoitaa Suomalaisuuden liitto. Liputuksen saloihin perehdyttävää kirjallisuutta löytyy myös kirjastoista, esim.

Niinistö, Jussi: Kiinteistöjen liputustieto, Helsinki : Suomalaisuuden liitto, 1999

Havia, Jari P.: Liputusopas : tietoa liputuksesta ja lipuista / julkaisija: Liputusyhdistys Siniristi ry, Helsinki Tallinna-kustannus, 1998

Hulkko, Jouko: Siniristilippumme: katsaus Suomen lipun vaiheisiin ja opas lipun käyttäjille, Helsinki Otava 1981

Lähteet:

http://www.suomalaisuudenliitto.fi/lippuvalistus/

http://www.pirkka.fi/koti/puutarhaopas/piharakenteet/liputtaa-voi-lahes....

Kommentit (0)

Vastauksesi