Miten määritellään kalastusverkon solmuväli?

Miten määritellään kalastusverkon solmuväli?

Onko solmuväli lankaa pitkin solmusta solmuun, vai salmiakinmuodon solmuväli. Jos pakkauksessa on maininta esim. 45 mm, niin tarkoittaako tämä verkon solmuväliä ?

Vastaus

Riistan- ja kalantutkimuslaitoksen määritelmät käsitteille solmuväli ja silmäkoko:

Solmuväli on havaspyydyksen (verkko, nuotta, rysä, trooli) silmäkoon mitta, kahden vierekkäisen solmun välinen etäisyys. Solmuväli on kahden peräkkäisen solmun etäisyys millimetreinä. Silmäkoko on suurinpiirtein 2 x solmuväli.

Silmäkoko on havaspyydyksen (verkko, nuotta, rysä, trooli) silmän suuruus. Suomen kalastuslainsäädännössä ja kansainvälisissä kalastussäännöissä silmäkoon mittana on hapaan silmän läpimitta eli suurin lävistäjä, joka mitataan tietynlaisella litteällä kiilamaisella välineellä. Muissa yhteyksissä mittana käytetään Suomessa usein solmuväliä. Suurisilmäisissä verkoissa edellä mainitulla tavalla mitattu lävistäjä on noin kaksi kertaa solmuväli.

Silmäkoko on aukivedetyn silmän (salmiakkikuvion) äärimmäisten solmujen väli tulkattuna 2mm vahvalla kiilamaisella tulkilla ja mitta-asteikko mm/5mm/10mm/100mm. Hyvin usein virallisessakin tekstissä sekoitetaan solmuväli ja silmäkoko.

Pakkauksen maininta 45 mm tarkoittaa tavallisesti silmäkokoa. Biltema. Erätukku.

Kuva: 
Kommentit (0)

Vastauksesi