Miten linnunpoikaset kerjäävät ruokaa?

Miten linnunpoikaset kerjäävät ruokaa?

Miksi ainakin jotkut linnunpoikaset kaiketi räpyttelevät siipiään, kun haluavat että niiden emo ruokkii niitä?
Saako silloin eniten emon huomiota kiinnittävä myös eniten ruokaa?

Vastaus

Linnunpoikasten kehitysaste kuoriutumishetkellä vaihtelee lajeittain. Pesäviipyiset poikaset kuoriutuvat avuttomina ja tarvitsevat emon lämpöä ja hoitoa. Ne ovat untuvattomia tai korkeintaan hennon untuvan peittämiä. Silmien aukeamiseen voi mennä pari päivää. Liikkuminen on vähäistä, lähinnä nokan aukomista. Pesäviipyisiä ovat mm. tikat, kyyhkyt ja varpuslinnut.

Puolipesäviipyiset poikaset ovat untuvapeitteisiä. Ne jättävät pesän ennen lentokyvyn saavuttamista. Nekin ovat ruokinnan varassa. Näihin kuuluvat haukat, haikarat ja pöllöt.

Pesäpakoiset ovat untuvapeitteisiä, hyvin liikkuvia ja pystyvät lentämään jo keskenkasvuisena. Ne lähtevät heti pesästä ja ruokailevat omin päin vanhempiensa ohjauksessa. Pesäpakoisia ovat sorsalinnut, kanalinnut ja kahlaajat.

Puolipesäpakoiset, kuten lokit ja tiirat siirtyvät pesän ulkopuolelle nuorehkoina. Molemmat vanhemmat ruokkivat poikasia.

Pesäviipyisten lajien poikaset alkavat heti kerjätä ruokaa emon saapuessa pesälle. Kerjääminen on lähinnä nokan aukomista ja ääntelyä. Jos ravintoa on riittävästi saatavilla, sitä riittää kaikille ja koko pesue saadaan siivilleen. Etenkin niukan ravinnon aikana jotkut poikasista jäävät vähemmälle ja kärkkäimmät selviävät hengissä. Emo saattaa alkuun lämmittää poikasia koiraan kerätessä ruokaa. Monilla petolinnuilla koiras on päävastuussa ravinnon hankinnasta koko pesinnän ajan.

Lähteet eivät mainitse siipien räpyttelyä ravinnon kerjäämisen tapana. Puolipesäpakoisilla poikasilla, joita vanhemmat vielä valvovat ja ruokkivat maassa, sellaista saattaa ehkä esiintyä tehostamaan kerjäämistä.

 

 

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi