Miten linnan juhliin pääsee?Ystävämme kulttuurin saralla mainetta jonkin verran...

Miten linnan juhliin pääsee?Ystävämme kulttuurin saralla mainetta jonkin verran...

Miten linnan juhliin pääsee?Ystävämme kulttuurin saralla mainetta jonkin verran saanut pienehköltä paikkakunnalta oleva vanhempi henkilö haluaisi kovasti linnan juhliin. Hän on pyytänyt ystäviään lähettämään presidentin kansliaan hänen ansiolistansa tietoa hänen historiastaan ym. ja pyynnön että hänet kutsuttaisiin linnan juhliin. Olemme kuitenkin käsittäneet että presidentti kutsuu maakunnasta juhliin vuoden aikana tapaamiaan ihmisiä vakiovieraiden lisäksi. Emmekä me ystävät pidä itseämme minään arvovaltaisina suosittelijoina olemme ihan tallisia kansalaisia. Millainen käytäntö on siis linnan juhlien kutsuissa? Olemme yrittäneet etsiä tietoa tästä mutta mistään ei löydy.

Vastaus

Presidenttipari tekee päätökset kutsuttavista ja valitsee vuoden teemat ja vieraat. Presidentillä on lista jatkuvasti kutsuttavista vieraista. Asemansa perusteella kutsun saavat kaikki hallituksen jäsenet, kansanedustajat, eduskunnan oikeusasiamiehet, Euroopan parlamentin suomalaisjäsenet, oikeuslaitoksen ylimmät virkamiehet, piispat, maaherrat, yliopistojen rehtorit ja diplomaattikunta.
Valtion ylimpien virkamiesten kohdalla kutsuvuorot kiertävät. Kutsu saattaa osua kohdalle joka toinen tai kolmas vuosi

Joka vuosi noin kolmasosa vieraista saa kutsun ensimmäistä kertaa. Siihen että tähän joukkoon pääsisi ei voi kuitenkaan itse vaikuttaa. Myöskään ystävien ei kannata lähettää ansiolistoja tai suosituskirjelmiä. Sillä kutsu on aina presidentin henkilökohtainen valinta. Näin meille kerrottiin Tasavallan presidentin kansliasta, jonne soitimme.

Presidentti puolisoineen matkustaa paljon ja tapaa kansalaisia maakuntamatkoillaan. Joka vuosi ainakin muutama näillä matkoilla tavattu henkilö saa kutsun juhliin. Tämähän on normaalia vastavuoroisuutta: kun me kävimme teillä kylässä, tulkaa te vuorostaan käymään meillä. Itsenäisyyspäivän vastaanotto, joka on suurin tasavallan presidentin järjestämistä vuosittaisista juhlista, on luonteva tilaisuus tällaiseen vastavuoroisuuteen. Aamulehden mukaan tänä vuonna maakuntamatkoilla tavatuista on kutsun saanut esim. Bengtskärin majakan isäntäpari.

Kutsulistoille pääsevät merkittävimmät elinkeinoelämän ja kulttuurin vaikuttajat. Joka vuosi linnaan kutsutaan myös menestyneimpiä urheilijoita ja viihdetaiteilijoita. Juhlia pitempään seurannut on varmasti huomannut, että viihdetaiteilijoiden määrä on presidentti Halosen aikana lisääntynyt huomattavasti.

Vieraslistaa aletaan Linnassa suunnitella jo aikaisin syksyllä. Joka vuosi valitaan joitakin ajankohtaisia teemoja. Esim. vuonna 2005 kutsuttiin omaishoitajia, sotalapsia ja tsunamin jälkeisiin pelastusoperaatioihin osallistuneita henkilöitä. Muutama vuosi sitten huomioitiin yrittäjänaisia ja tänä vuonna löytyy kutsutuista esim. romanikielen opettaja.

Ymmärrän kysyjän mielenkiinnon ja aktiivisuuden asiassa. Kun kutsu tulee omaan lähipiiriin vaikkapa tutulle kollegalle, tuntuu kuin olisi itsekin edustettuna. Kun kollegamme, Kallion kirjaston lasten osastolta, sai kutsun pari vuotta sitten, tuntui se kunnianosoitukselta koko ammattikuntaa kohtaan.

Iltajuhlana itsenäisyyspäivää juhlittiin ensimmäisen kerran presidentti Ståhlbergin kaudella vuonna 1922. Juhlijoiden määrä on vuosien kuluessa vakiintunut n. 1800 henkeen. Sen enempää väkeä ei presidentinlinnan sokkeloisiin tiloihin kunnolla mahdukaan.

Lähteet:
Hirvikorpi, Helinä: Linnan juhlat kautta aikojen. Teos 2006. ISBN 951-851-053-9

http://www.yle.fi/linnanjuhlat/

http://www.yle.fi/linnanjuhlat/2004/linnanhistoria.html

http://www.aamulehti.fi/teema/linnanjuhlat/2658.shtml

Kommentit (0)

Vastauksesi