Miten laitetaan nukkumaan kuin vanhus?

Miten laitetaan nukkumaan kuin vanhus?

Samuli Putro laulaa Zen Cafén kappaleessa Piha ilman sadettajaa siitä, miten vanhus laittaa nukkumaan. Kyseinen säkeistö menee seuraavasti: "Vastaan vaikka kysy et, siirrän puhtaat lautaset kuivauskaappiin alahyllylle. Aamupäivä laahustaa, täytyy iltaa taluttaa ja laittaa niinkuin vanhus nukkumaan." Miten vanhusten nukkumaanmeno eroa nuorempien ihmisten vastaavasta toimenpiteestä?

2 vastausta

Mikäli vanhus asuu kotonaan ja selviää ilman muiden apua, hän menee nukkumaan ihan niin kuin kuka tahansa, vaikka ikää olisi sata vuotta.

Jos vanhus tarvitsee apua - esimerkiksi liikkuu huonosti tai ei pääse ollenkaan liikkeelle sängystään - omaiset tai hoitajat auttavat ruokailussa, hygieniassa ja muussa "huollossa". Iltaisin katsotaan viimeiseksi, että mahdolliset iltalääkkeet on otettu ja muutenkin kaikki valmista yötä varten. Se, mitä iltatoimiin kuuluu, on yksilöllistä eli riippuu vanhuksen kunnosta ja hoitojärjestelyistä.

Laitoksissa asuvien vanhusten on usein pakko mennä aikaisin nukkumaan. Omaishoitaja on jatkuvasti läsnä ja voi joustaa aikatauluissa. Laitoksessa osaston pitää olla yökunnossa, kun iltavuoro lähtee ja yövuoro tulee. Öisin henkilökuntaa on paikalla vain vähän.

(Vastaajan lähipiiriin kuuluu sekä vanhuksia että hoitoalan ammattilaisia.)

Kommentit (0)
12.11.201318:11
27542
78

Takavuosina oli HS haastatellut vanhempaa omaishoitajatonta naishenkilöä, joka oli liikuntakyvyttömänä omassa kodissaan eikä ollut päässyt pitkään aikaan ulos, ehkäpä oli puhe peräti kahdesta vuodesta täysin sisätiloissa. Hänet laittoi kotona käyvä hoitaja nukkumaan joskus klo 20 tienoissa, nukutti tai ei. Tuntematta kysyjän mainitsemaa kappaletta arvelen, että viittauksessa on kyse juuri tästä - liikuntakyvyttömän voi olla pakko mennä kahdeksalta illalla "nukkumaan".

Kommentit (0)

Vastauksesi