Miten Koulussa Voi Keskittyä Hyvin Oppitunneilla?

Miten Koulussa Voi Keskittyä Hyvin Oppitunneilla?

Vastaus

Keskittymiskykykin on osa ihmisen persoonaa ja tempperamenttia. Toisilla keskittyminen sujuu kuin itsestään, toisille se taas on tosi vaikeaa ja vaatii tietoista ponnistelua. Onneksi keskittymistä, niin kuin mitä tahansa taitoa, voi harjoitella. Keskittymiskyky vaatii ensin keskittymishalua, eli motivaation, ja sitähän sinulla jo on, koska olet lähettänyt tämän kysymyksen. "Omista sisäisistä syistä lähtevä oppiminen, sen sijaan että toimisi esimerkiksi palkkioiden toivossa, motivoi usein paremmin." http://www.mll.fi/nuortennetti/koulu_ja_tyo/koulu/motivaatio/.  Kun todella yrittää kiinnostua opetettavasta aiheesta, kuluu aika parhaassa tapauksessa kuin huomaamatta ja samalla opit tehokkaammin.

Nykyisin puhutaan paljon mindfulness- eli tietoisen läsnäolon harjoituksista, ja jotkut opettajat käyttävät tätä omassa opetuksessaan. Seuraavassa linkissä on hyviä ohjeita, joita voit yrittää itse kokeilla:  https://oppimisentaidot.wordpress.com/tag/mindfulness/

 

Tietyt keskittymistä edistävät perusasiat kannattaa myös muistaa:

- nuku tarpeeksi, ettet ole tunneilla väsynyt. Väsyneenä kukaan ei opi tehokkaasti.

- liikunta ja ulkoilu parantavat keskittymiskykyä. Pyöräile, kävele, juokse, ui, pelaa ulkopelejä.

- syö säännöllisin väliajoin, jottei verensokeri pääse laskemaan. Älä syö makeita nälkääsi vaan mieluiten 'kunnon ruokaa' kuten voileipää, hedelmiä, vihanneksia esim: http://www.hyvavalipala.fi/hyvavalipala/ideanurkka/fi_FI/ideoi_yhdistele/

- koulun vastapainoksi täytyy muistaa relata.

- joskus muut henkilökohtaiset/perheeseen liittyvät asiat heikentävät keskittymistä. Huolet kannattaa purkaa jollekin esim. (http://www.mll.fi/nuortennetti/mista_apua/)

Mieti myös omaa oppimistyyliäsi. Miten juuri sinä opit parhaiten? Olemme erilaisia oppijoita. Yksi oppii parhaiten näkemällä, toinen kuuntelemalla ja kolmas tekemällä - sekä usein näiden yhdistelminä. Mieti, auttaisiko sinun keskittymistäsi esimerkiksi käsitekarttoje, kuvien tms. piirtäminen tai värikynien käyttö muistiinpanoissa. Valitettavasti koulussa oppiminen perustuu pitkälti näkö- ja kuuloaistien varaan, joten tekemällä oppiminen (esim. käveleminen, käsien taputtaminen tai muu liikkuminen tehostamassa asioiden opettelua) voi olla luokassa hankalaa, mutta kotioloissa sitä voi kokeilla.

Alla on vielä useita linkkejä, joista toivottavasti voit löytää hyviä ja juuri sinulle sopivia vinkkejä.

Onnea opintoihin!

 

Kommentit (0)

Vastauksesi