Miten kivikauden ihminen leikkasi hiuksensa? Usein videoissa he ovat kaljuja ja parrattomia.

Miten kivikauden ihminen leikkasi hiuksensa? Usein videoissa he ovat kaljuja ja parrattomia.

3 vastausta
24.09.201912:12
25805
24

Aluksi ajoituksesta, koska kirjaston vastauksessa puututtiin siihen:

Suomen esihistorian nykyään arvostetuin, uusimpiin tutkimustuloksiin perustuva  yleisesitys Muinaisuutemme jäljet. Suomen esi- ja varhaishistoria kivikaudelta keskiajalle (Gaudeamus 2015) ajoittaa Suomen kivikauden ajanjaksolle 8850 - 1900/1700 eKr., minkä jälkeen siis täkäläisen pronssikauden katsotaan alkaneen. Teoksen kivikautta käsittelevän osan on kirjoittanut arkeologi Petri Halinen.

(Teoksessa Kymenlaakson historia, osa I  (2012) on ajoituskysymysten asiantuntijan arkeologi Christian Carpelanin laatima aikataulukko, jossa Suomen esihistorian ensimmäinen jakso, mesoliittinen kivikausi, on merkitty alkaneeksi noin 8900 eKr.)

Sitten siitä pääkarvoituksen hoidosta kivikaudella. Koska asiasta siis ei ole jäänyt mitään sitä valaisevaa todistusaineistoa (lähteitä), ei siitä myöskään voida sanoa muuta kuin epäsuoriin päätelmiin perustuvia arvauksia. Pitkän linjan arkeologi, kivikauden tuntija Matti Huurre tyytyy Kivikauden Suomi (Otava 1998) seuraaviin riveihin:

Muutamien [savi-]idolien kasvoissa on pieniä piirtoja tai muita vaikeatulkintaisia merkkejä. Monissa tapauksissa ne epäilemättä tarkoittavat partaa ja hiuksia. Vaikka leukaa olisi voitu ruokota piistä ja kvartsista syntyneillä ohuilla ja terävillä liuskareilla, on sellaisesta tuskin välitetty nähdä vaivaa. Parrattomuus pääsi muotiin vasta pronssikaudella, jolta löytyy metallisia partaveitsiä. Samalta ajalta ovat meiltä myös ensimmäiset kammat. Naapurialueilla on kuitenkin käytetty luisia ja sarvisia kampoja jo kivikaudella, joten on mahdollista, että täälläkin on tukkaa harottu muutenkin kuin sormilla.

 

Kommentit (0)
24.09.201911:16
20760
18

Oma veikkaukseni on, että hiusten latvoja poltettiin pois. Kun sitä tekee säännöllisesti, sen oppii tekemään hyvin taitavasti. Hiusten leikkuu piikivellä vaikuttaa minusta polttamiseen verrattuna vaikeammalta.

Kommentit (0)

Suomessa kivikausi ajoitetaan suunnilleen vuosiin 8600–1500 eaa (Wikipedia). Koska autenttisia dokumentteja, videoita tai valokuvia kivikauden ihmisistä ei ole olemassa, voidaan vain esittää valistuneita arvauksia heidän ulkonäöstään ja hiustenhoidostaan arkeologisiin löytöihin perustuen. Se tiedetään, että kivikauden ihmiset osasivat tehdä mm. piikivestä sellaisia työkaluja, joilla parran ja tukan leikkuu oli mahdollista (Tätä et tiedä kivikauden elämästä pääkaupunkiseudulla, Yle.fi 1.7.2015; Piikirves on historian tärkein työkalu, Historianet.fi 16.2.2017). Luonnollinen kaljuuntuminenkin, ikääntymisen tai sairauden aiheuttama hiustenlähtö lienee ollut mahdollista myös noina aikoina.

Samankaltaiseen kysymykseen on vastattu Kysy.fi-palstalla aiemminkin, alla on linkki vastaukseen.

Kommentit (0)

Vastauksesi