Miten kissa pystyy makaamaan selällään?

Miten kissa pystyy makaamaan selällään?

Olen kummastellut miten kissa pystyy makaamaan selällään ja tassut ylös ojennettuna. Kissan selkä ei kuitenkaan taida olla leveä. Luulisi että se kaatuisi kyljelleen kuin vene joka on kuivalla maalla. Onko kissan turkki sen verran pehmeä että se pitää paikoillaan jos makaa selällään? Kissa onnistuu makaamaan selällään kun makaa sängyllä tai jollain pehmellä alustalla, kun alusta joustaa hieman.

Vastaus

Kotikissan, kuten sen villimpien sukulaislajienkin (kuten tiikeri, leijona tai leopardi) fyysisessä rakenteessa näkyy sen sopeutuminen elämään nelijalkaisena lihansyöjäsaalistajana. Kissan vartalo on hyvin notkea ja taipuisa, ja liikkeet nopeita.

Vastaus siihen, miksi kissa ei keikahda kyljelleen selällään maatessaan löytynee sen selän taipuisasta rakenteesta. Vaikka selkäranka onkin kapea, sitä ovat tukemassa ennen kaikkea lihakset, eivät nivelsiteet kuten ihmisellä. Tämän lisäksi kissalla on jopa 26 nikamaa enemmän kuin ihmisellä, eivätkä nikamat ole yhtä tiukasti kiinni toisissaan. Kissalta puuttuu solisluu, ja siksi sen hartijat liikkuvat vapaammin.

Lähteet:

Fogle, Bruce: Kissanomistajan käsikirja (2004). Helsinki: Otava.

Taylor, David: Tyytyväinen kissa (2011). Helsinki: Gummerus.

Kommentit (0)

Vastauksesi