Miten kirjoitettu laki säilytetään?

Miten kirjoitettu laki säilytetään?

Kenellä on oikeus tarjota laista kopioita ja kuka on velvollinen säilyttämään kirjattua lakia? Miten oikeudessa asianomainen voi varmistua vetoavansa oikeaan, todelliseen lakiin?

2 vastausta

Suomessa on julkisuusperiaate, joten kenellä tahansa on oikeus ottaa laista kopioita ja levitellä niitä.

Laki on sähköisesti luettavissa osoitteessa finlex.fi.

Oikea, todellinen laki on muutakin kuin lait jotka on säädetty eduskunnassa. Siihen kuuluu myös esimerkiksi oikeuskäytäntö. Asianajajat auttavat asianomistajaa, jotta hänen oikeutensa tulevat kuulluiksi. On myös olemassa maksutonta oikeusapua. Kannattaa selvittää, josko siihen olisi oikeus.

Kommentit (4)
Minusta vaikuttaisi siltä että kysyjä haluaa tietää minkälainen audit trail on käyt... Minusta vaikuttaisi siltä että kysyjä haluaa tietää minkälainen audit trail on käytössä eduskunnan arkistointi- ja julkaisutoiminnassa. Ihan mielenkinoinen kysymys sinänsä, kun se on varmasti muuttunut aika paljon teknisesti eri aikakausina.
3.6.2019 16:23 Telttu Ella 23045
Toisin sanoen: Miten säilytetään hallituksen lakiesitykset ja niiden hyväksymisasiakir... Toisin sanoen: Miten säilytetään hallituksen lakiesitykset ja niiden hyväksymisasiakirjat muutoksineen eduskuntakäsittelyn jälkeen pöytäkirjan tarkastajien tarkastamina alkuperäiskappaleina?
4.6.2019 16:25 Eero Tuominen 2505
Kiitos Eero, yritin tapailla oikeaa termiä mutta en heti keksinyt. Oikea termi on tietenk... Kiitos Eero, yritin tapailla oikeaa termiä mutta en heti keksinyt. Oikea termi on tietenkin diariointi eli se mitä kirjaamossa tehdään. Kaikilla virastoilla on kirjaamo, ja diaarilaitoksella on pitkä historia. Veikkaan että osaaminen tunteminen kuuluu joidenkin virkojen kelpoisuusvaatimuksiin. mutta mahtaako olla olemassa tutkintoa jonka opintovaatimuksiin diariointi sisältyisi?
4.6.2019 17:28 Telttu Ella 23045
Näytä enemmän
KIITOS VASTAAJILLE!
25.6.2019 11:36 Helsingin kaupunginkirjasto 0
Näytä vähemmän
04.06.201920:19
23045
28

Taustatietoa: Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta koskee myöskin "eduskunnan virastoja ja laitoksia", ja Asetus viranomaisten toiminnan julkisuudesta ja hyvästä tiedonhallintatavasta sääntelee hieman tarkemmin yleisen hallintotavan toteuttamista (tosin mainitsematta eduskuntaa erikseen). Ensimmäisessä laissa mainitaan "asiakirjojen ja tietojärjestelmien sekä niihin sisältyvien tietojen suoja, eheys ja laatu", ja toisessa (asiakirjoja koskevien tietojen) "käytettävyys, eheys ja laatu". Termi "eheys" ei ikävä kyllä löydy Finlexin asiasanastosta. Se on kuitenkin yleisesti tunnettu ja käytetty termi joka nimenomaan sisältää sen ajatuksen että tietoa ei ole kukaan voinut väärentää kirjausketjun missään vaiheessa.

Varsinainen kysymys on siis se, miten tämä yleinen periaate on toteutettu juuri eduskunnassa. Jos haluat tarkemmin tietää miten eduskunnan asiakirjahallinto toteuttaa eheysvaatimuksen omassa toiminnassaan ja nimenomaan lakitekstien käsittelyssä, sinun täytyy kysyä asiaa eduskunnan kanslian eduskuntatiedotuksesta, esimerkiksi käväisemällä eduskunnan kansalaisinfossa.

Kommentit (0)

Vastauksesi