miten kaunokirjallisuus jaetaan?

miten kaunokirjallisuus jaetaan?

Kaikkihan tietää mikä on romaani. Kai. Mutta entä lasten- ja nuortenkirjat? Ovatko ne romaaneita? Ovatko Tiina-kirjat ja Viisikot romaaneita?
Entä lasten ja nuroten kertomuskirjat, jotka eivät ole satuja, vaan muunlaisia tarinoita tai kertomuksia - ovatko ne luokittelussa novelleja. Ei kai oikein niitäkään?

Mitä kaikkia luokitteluja kaunokirjallisuudella voi olla: romaanit, novellit, pakinat, näytelmät, runot - mutta onko muita?

Entä lasten kuvakirjat ja satukirjat?

Vastaus

Kaunokirjallisuuden jakamiselle ei ole olemassa mitään tiukkoja normeja, toisin kuin tietokirjallisuudelle. Runous kyllä pääsääntöisesti ryhmitellään erikseen proosasta. Myös näytelmät saavat oman paikkansa. Kirjastot pyrkivät genretyksellään helpottamaan aineiston löydettävyyttä asiakkaan kannalta. Kirjallisuustieteessä genre-lajittelu kaunokirjallisuudessa on synnyttänyt paljon pohdintaa ja sivumäärin tekstiä.

Romaanit jaetaan yleensä vielä jännitys-, romantiikka, fantasia-, scifi-, kauhu-, erä-, huumori,- sota,. ja murrekirjoihin.

Lastenosaston kaunokirjallisuuden ryhmittely mukailee aikuiisten lajittelua, vain asiakasryhmän ikä on eri. Nuortenromaanit sijoitetaan eri paikkaan kuin pienemmille lapsille osoitetut kertomukset. Usein löytyy erikoisryhmiä, jotka miellyttävät nuorta asiakaskuntaa, kuten eläin- tai hevoskirjat.

Romaani on kertomnskirja. Lasten- ja nuortenkirjat voivat olla romaaneja.Tiina-kijat ja Viisikot ovat hyvinkin romaaneja.

Novellit hyllytetään romaanien sekaan.  Novelli on lyhytmuotoinen kertomus, joka voi olla suunnattu joko aikuisille tai lapsille.

Sadut ja kuvakirjat muodostavat omat ryhmänsä.

 

 

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi