Miten kauan havupuitten neulaset elävät?

Miten kauan havupuitten neulaset elävät?

Vastaus

Yleinen neulasten ikä on kolmesta viiteen vuotta, näin esimerkiksi tavallisella suomalaisella männyllä eli metsämännyllä (Pinus sylvestris) ja katajalla (Juniperus communis).

Pohjois-Suomen mäntyjen neulaset elävät jopa 10 vuotta. Tämä on tyypillinen piirre: kylmillä kasvupaikoilla kuten levinneisyyden pohjois- ja vuoristossa ylärajoilla saman puulajin neulaset ovat pitkäikäisempiä kuin lämpimämmässä.

Kaikkien tunteman kuusen, virallisesti metsäkuusen (Picea abies), neulaset pysyvät puussa kauan: eteläisessä Suomessa 5-7 vuotta ja Lapissa 10-14 vuotta.

Jotain neulasten iästä voi päätellä siitä, miten ne sijaitsevat oksassa. Suhteellisen lyhytikäiset neulaset kasvavat tupsuina oksien päissä, pitkäikäiset peittävät oksan tasaisesti pitkän matkaa kärjestä tyveen päin.

Jotkut havupuut pudottavat säännöllisesti kaikki lehtensä - eli neulasensa! - syksyisin. Näitä ovat Larix-, Taxodium- ja Metasequoia-sukuihin kuuluvat puut eli lehtikuuset, suosypressit ja kiinanpunapuu.

Jotkut subtrooppiset männyt ja myös setrit varistavat kuivina aikoina neulasensa kokonaan. Jos kosteutta riittää, ne pysyvät ainavihantina.

Lähteet:
Risto Sarvas, Havupuut http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C|Rb1606239
Helsingin yliopiston Metsätieteiden laitoksen virtuaaliarboretum http://www.helsinki.fi/metsatieteet/arboretum/puulajit/index.html

Kommentit (0)

Vastauksesi