Miten käsiin jäädyistä arvista kannattaa puhua niistä kyselevistä...

Miten käsiin jäädyistä arvista kannattaa puhua niistä kyselevistä...

Miten käsiin jäädyistä arvista kannattaa puhua niistä kyselevistä lapsille? Puhun itseaiheuttamista viiltoarvista.

Vastaus

Yhtä oikeaa tapaa kertoa asiasta ei varmaankaan ole. Asiassa kannattaa huomioida lapsen ikä ja se, miten lapsen kehitykseen ja kypsyyteen nähden on järkevää asiasta kertoa. Jos lapsesi on vielä kovin pieni, voithan käsitellä asiaa ensin vaikka pintapuolisemmin ja palata siihen, sitten kun lapsesi ovat vanhempia. Asiaa kannattaisi ehkä lähteä avaamaan niistä syistä jotka ovat viiltelyyn johtaneet, esimerkiksi jos taustalla on ollut masennusta, niin voisit yrittää selittää asia tämän kautta.

Masennuksesta lapselle kertominen on sekin hankalaa ja asiaa ovat pohtineet muutkin vanhemmat: http://hyvaterveys.fi/artikkelit/Masennuksesta-kertominen-lapselle/512/
http://hyvaterveys.fi/artikkelit/Masennus-lapselle-tietoon/675/
http://www.mielenterveys-taimi.fi/
https://www.tukinet.net/keskustelu/viesti.tmpl?pager_current=4;grp=59;mi...

Lapselle tietysti kannattaa olla rehellinen, mutta suojella lasta turhilta yksityiskohdilta, joita lapsi ei kykene vielä ymmärtämään. Ehkä masennuksen ja siihen liittyvän oireilun voisi selittää lapselle rinnastaen sen jotenkin fyysiseen sairastumiseen, kipeänä olemiseen, mikä on pikkulapsellekin tuttua. Tilannetta voisi helpottaa myös se, että korostaisit miten tapahtunut kuuluu menneisyyteen.

Näiden asioiden käsitteleminen on haastavaa, sillä ne ovat niin henkilökohtaisia ja niihin liittyy usein myös häpeää. Et kuitenkaan ole yksin tämän asian kanssa. Kirjastoista löytyy lastenosastoilta myös lapsille suunnattuja kirjoja, joissa käsitellään masennusta perheessä. Ehkä näistä voisit saada jotain vinkkejä.

HelMet-kirjastoista löytyy esimerkiksi näitä teoksia:
Pienilläkin padoilla on korvat / Sirkku Niemelä, Tiuku Pennola
Mikon äiti on masentunut / [teksti: Paula Mäkinen ja Kaisa Nyberg ; kuvat: Maarit Virtanen]
Markuksen äiti saa apua / [teksti: Arja Koivunen, Maarit Virtanen ja Kaisa Nyberg ; kuvat: Maa-rit Virtanen]

Jos asia kovasti vaivaa sinua, voithan kääntyä ammattilaisten puoleen. Esimerkiksi perheneuvolat auttavat varmasti mielellään tämmöisissäkin asioissa. Valoisaa kevättä sinulle!

Kommentit (0)

Vastauksesi