Miten karttatiedot tallennetaan?

Miten karttatiedot tallennetaan?

Onko kartan tallentamiseen olemassa mitään standardia?
Mistä suuret teknologiayhtiöt kuten Google tai Apple hankkivat karttatiedot?
Entä miten karttatietoihin tehdään muutoksia esim jos kadun nimi muuttuu tai syntyy uusi katu?

2 vastausta
28.12.201817:16
74468
31

Apple Maps perustuu TomTom:in karttadataan, mutta sitä on täydennetty Automotive Navigation Datan, Hexagon AB:n, Intermap Technologiesin, OpenStreetMapin ja Wazen datalla. 

Google Maps perustuu Where 2 Technologiesin ohjelmaan. Karttadata on alueesta riippuen useilta toimittajilta, esim Tele Atlas, AutoNavi, Zenrin. 

Here (ex-Nokia Maps/Ovi Maps) perustuu NavTeqin dataan (Nokia osti NavTeqin).

OpenStreetMap perustuu käyttäjien itsensä keräämään dataan (esim ajetaan joku tie GPS päällä ja ladataan syntynyt jälki yhteiseen tietokantaan, varustettuna esim tien nimellä). Linkin artikkelissa kohdassa Data Format on hyvä kuvaus datasta (pätee jossain määrin kaikkiin muihinkin karttapalveluihin).

Kommentit (0)
28.12.201812:58
4874
17

Suuret firmat ostavat karttatietoa valtiollisilta kartoituslaitoiksilta ja yksityisiltä kartoitusyrityksiltä. Suomessa karttoja ja muuta paikkatietoa myy ainakin Maanmittauslaitos. Karttatiedot ovat yleensä alunperin pisteitä, viivoja ja alueita, joita voidaan tallentaa vektoreina tiedostoihin tai tietokantaan. Vektoritiedoista tuotetaan pieniä kuvatiedostoja (karttatiiliä) eri mittakaavoissa ja niitä yhdistelemällä voidaan koota sähköinen kartta, joka sitten Google Mapsissa ja vastaavissa näytetään. Kun karttaan tulee muutos, ensin muutetaan sitä vektoritietoa ja sitten muutetun alueen karttatiilet luodaan uudelleen.

Kommentit (0)

Vastauksesi