Miten kannattaisi käsitellä uusi mäntylautalattia, jotta siitä tulisi...

Miten kannattaisi käsitellä uusi mäntylautalattia, jotta siitä tulisi...

Miten kannattaisi käsitellä uusi mäntylautalattia, jotta siitä tulisi mahdollisimman kulutusta kestävä ja helppo hoitoinen? Että esim. koiran kynsistä ei tulisi naarmuja siihen?
Hyvän kesän toivotuksin,vastauksesta kittäen! Mökin rakentaja.

Vastaus

Mänty on pehmeä materiaali. Rakentaja.fi:ssä todetaan, että mäntylattia naarmuuntuu helposti koirankynsistä.
s=/Suorakanava/kysyniinvastaamme/viestit/9668.htm

Suomi24:n keskustelupalstalta käy ilmi, että koska mänty on vanha lattiamateriaali, jota on käytetty iät ja ajat, se on todistettavasti kestänyt myös elämän kolhuja:
"Kesämökillämme on öljy-vahakäsitelty mäntyinen lautalattia, ja kyllä se on kestänyt hyvinkin siistinä viitisen vuotta, vaikka hiekkaisilla jaloillakin on kuljettu, lapset ja koirat ja kaikki. Ei olla mitenkään oltu varovaisia, käyttöönhän se on tehty. Kotitalossamme meillä taas on sata vuotta vanha mäntylattia, ja hyvin kestää! Kulumia on tullut sinne, missä on paljon kuljettu, mutta kun laudassa on paksuutta 6 senttiä, on siinä varaa kuluakin. Lattiat on maalattu silloin tällöin, viimeksi 10 vuotta sitten, mutta on edelleen varsin siistit. Ja kyllähän perinteisissä tuvissa mäntylattia on kestänyt käsittelemättömänäkin, lipeällä vain pesty vuosittain.
Puulattiassa on se hyvä puoli, että se kuluu ja vanhenee kauniisti. Kaikki materiaalit eivät niin tee. Öljykäsiteltyä lattiaa on helppo hoitaa ja käsittelyn uusiminenkin käy kätevämmin kuin lakatun tai maalatun. Rohkeasti vain mäntyä lattiaan."
Toiset taas ovat sitä mieltä, että mänty on helposti haavoittuva materiaali, ja jollei halua katsella minkäänlaisia kolhuja lattiassa, pitäisi valita kokonaan toinen materiaali. Eräs suomi24-keskusteluun osallistunut kehuu venelakan olevan hyvä suoja mäntylattialle.
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=100&conference=450000000...

Kysyimme mäntylattian käsittelyohjeita Töölön tapetti ja väri -liikkeestä. He suosittelivat lattian käsittelyyn vahaa, esim. Osmo -puuvahaa. Osmo color –puuvahojen pohjana ovat luonnon omat öljyt ja vahat: auringonkukkaöljy, soijaöljy, karhiaisöljy, carnaubavaha ja candelillavaha. Käsittely jättää puupinnan huokoiseksi, jolloin puu voi hengittää ja kosteus haihtua. Puu säilyttää kauniin ulkonäkönsä ja voi hyvin. Puuvahat sopivat kaikkiin puhtaisiin puupintoihin sisätiloissa: panelointeihin, listoihin, huonekaluihin, kattoon ja lattiaan.
Koirankynnet pureutuvat helposti mäntylattiaan, sitä on vaikea välttää. Pehmeä puu voi helposti paikka paikoin painua. Mäntylattia saattaa "liikkua" talvella, siinä voi tapahtua muutoksia.
Kysyimme sitäkin, olisiko venelakkakäsittely mahdollisesti suojaavampi kuin vahaus. Lakka tosin luo kovemman pinnan, muttei sekään kuulemma estä koirankynsiä pureutumasta lattiaan. Riippuu tietenkin koirasta miten ärhäkät kynnet sillä on: Kuinka vilkas, nuori ja painava koira on. Toisaalta mikään latttia ei kestä täysin naarmuuntumatta koirankynsien alla. Ja usein elämänjäljet ainoastaan kaunistavat lattiaa.
Luultavasti paras tapa välttää koirankynsien jälkiä on pitää kynnet mahdollisimman lyhyinä.
Onnea uudelle mökille!

http://www.varisilmatoolo.fi/

http://www.varisilmatoolo.fi/osmocolorl.htm

Kommentit (0)

Vastauksesi