Miten juutalaiset puhuvat Jehovan todistajista?

Miten juutalaiset puhuvat Jehovan todistajista?

Juutalaiset eivät mielellään lausu ääneen nimeä Jehova tai Jahve. Mitä nimitystä juutalainen käyttää puhuessaan Jehovan todistajista? Tiedän että on olemassa sellaisiakin juutalaisia jotka eivät näitä kieltoja noudata, mutta tarkoitan nyt niitä jotka noudattavat.

Vastaus

Juutalaiset lakkasivat lausumasta ääneen Jumalan persoonanimeä JHVH jo pari vuosituhatta sitten. Muinaishepreaa kirjoitettiin aluksi pelkästään konsonantein, joten jopa nimen tarkka ääntäminenkin vuosisatojen kuluessa unohtui.  Yleisin lausumis- ja kirjoittamistapa on tänä päivänä suomeksi Jehova  ja esim. englanniksi Jehovah.

Helsingin juutalaisesta seurakunnasta todettiin, että yllämainittuun kysymykseen ei ole suoraan vastausta, mutta että todennäköisesti he sanovat ”Jehovan todistajat”.  Kyseessä on uskontokunnan nimi, se ei siis ole sama kuin Jumalan nimi.

 

Asiaa voisi havainnollistaa seuraavasti: On olemassa yhtye nimeltä ”Leningrad Cowboys”. Leningradin kaupunki palautti nimensä Pietariksi  (englanniksi St Petersburg).  Yhtyeen nimi ei tämän takia tietenkään muuttunut miksikään.  Oletetaan nyt, että olisi joku, joka vihaisi Leniniä niin paljon, ettei haluaisi edes puhua hänestä. Kyllä hän silti käyttäisi Leningrad Cowboys  yhtyeestä puhuessaan sen virallista nimeä eikä esim. termiä ”St Petersburg Cowboys”.

 

Kuva: 
Jumalan nimi JHVH heprealaisin kirjaimin Gdanskin raatihuoneessa Puolassa
Kommentit (0)

Vastauksesi